Práve sme vstúpili druhou nohou do nového roka. Prečo druhou? Nuž, zabudli ste, že prvou sme do neho vkročili už v prvú adventnú nedeľu? My máme dva Nové roky, dve ponuky. Ich symboly majú čosi spoločné a tým je svetlo sľubujúce radosť a šťastie – po tom túžia všetci.

Porovnajme tieto dve ponuky:

1. adventný veniec nám ponúka postupne jednu, dve, tri a nakoniec štyri sviece – aby sme si uvedomili význam svetla v našom živote. Toto svetlo je teplé, tiché, pokojné. Na konci adventu sa na nebi zjavuje nádherná kométa – neobyčajný úkaz a smeruje na miesto na Zemi, kde sa narodilo Dieťatko. Ono o pár rokov povie o sebe „Ja som Svetlo sveta“...ja som Cesta, Pravda a Život.“ Teda: Dieťa prišlo na svet. Životu je otvorená cesta. Po tej ceste môžeme kráčať. Hovoríme tomu aj kultúra života.

2. druhou ponukou je silvestrovský ohňostroj: pyrotechnika, petardy, kanonáda výstrelov. Prináša to so sebou strach malých detí, zvierat, spomienky starých ľudí na vojnu. Časté sú aj zranenia, požiare, smrť. Na druhej strane tejto mince je tiež svetlo – pekné, rôznofarebné a hocijakej veľkosti. Hviezdičky a gule križujú tmavú oblohu, oko nevie, kde má skôr pozrieť. Obdivujem tú chvíľkovú krásu. Uvedomujem si, že svetlo sa tu rozložilo na jednotlivé časti spektra a rýchlo zaniklo. Po tridsiatich minútach nastala ešte väčšia tma ako bola predtým. A stále žiť v tme? To nie je život. To je len živorenie. To je kultúra smrti. Pán Boh to dobre vie: „Predložil som vám život a smrť, požehnanie i kliatbu! Vyvoľ si život, aby si zostal na žive ty a tvoje potomstvo, keď budeš milovať Pána,... pre teba to znamená život...“ (DT 30,19) Vyber si sám!