Po vianočnej prestávke pokračujeme v predstavovaní voliteľných predmetov. Výtvarné spracovanie materiálu nadväzuje na povinný predmet výtvarná výchova, kde sa žiaci oboznamujú s tradičnými a novými výtvarnými technikami ako maľba na sklo, maľba na textil, batika... Učia sa základom odlievania, odtláčania, aranžovania, nechýba ani modelovanie z papiera či cesta.

Výtvarné techniky vyberáme tak, aby vyhovovali výtvarnému typu a naturelu detí. Volíme netradičné formy práce s využitím všetkých arteterapeutických techník. Nedodržiavame tradičné členenie obsahu na tri časti – plošné, priestorové práce a výtvarnú kultúru, ale vyučujúci ľubovoľne volí náplň vyučovacích hodín podľa potrieb a záujmu detí. Je určený pre deti, ktoré rady skúšajú vytvárať niečo nové vlastnými rukami.

Predmet je zameraný na rozvoj estetického vnímania detí, fantázie a tvorivých schopností detí. Primárne je však orientovaný na výrobu dekoratívnych predmetov z rozličných materiálov a na aranžovanie. Žiaci sa zapájajú aj do výtvarných aktivít mimo školy.