foto

Drahí Sabinovčania, pred nejakým časom sme si uvedomili, že tohtoročný máj nám prináša výročia pripomínajúce osobu sabinovského farára a dekana Antona Ďurčáka. Narodil sa pred 100 rokmi v malej zemplínskej dedinke Ložín 26. mája 1912 a zomrel uprostred nás, priam by sa nám žiadalo povedať, že na našich rukách, po 28 ročnom pôsobení v poslaní farára 8. mája 1987. Teda pred 25-mi rokmi. To, že za 25 rokov jeho hrob neosirel napriek tomu, že v blízkom okolí nemá žiadnych príbuzných, je znakom, že v srdciach Sabinovčanov zanechal osobitnú stopu. Zdá sa, že vo väčšine rodín patrí popri predkoch k dôležitým osobnostiam, na ktoré treba spomínať.

Životopisné dáta pána a dekana Ďurčáka sme uviedli v sabinovskom mestskom mesačníku č. V/2012, preto ich tu nebudeme zvlášť opakovať, o to viac, že v nedeľu 27. mája 2012 si osobu pána dekana pripomenieme jednak pri sv. omši o 10.30 hod. v sabinovskom farskom kostole, potom na cintoríne a popoludní o 15.00 hod. v kinosále kultúrneho domu pri osobitnej akadémii. K tomu ešte patrí snaha zhromaždiť čo najviac materiálu, aby sme si ešte tento rok pripravili tlačenou formou medailón spomienok a fotografií.

Sv. Písmo, ale aj ľudská povaha nám hovorí, že treba spomínať na predkov. Prostredníctvom nich sa totiž ťahá brázda viery a kultúry cez lány ľudských životov. Koľkokrát sa prichytíme pri tom, ako sa na nás a našich životných postojoch odráža stopa rodičov, prarodičov, učiteľov, azda priateľov a zaiste aj duchovných otcov. Využime naplno tohtoročné výročia výnimočného človeka a kňaza Antona Ďurčáka na to, aby sme sa aj my povzbudili žiť tak, žeby raz naše hroby neosireli, ale aby sa na nich odrážala úprimná spomienka tých, ktorým sme mali ukázať svoju vieru zo skutkov a lásku.

foto