Na prianie Svätého Otca Benedikta XVI. budú cirkevné spoločenstvá večer pred 1. adventnou nedeľou (27. 11. 2010) prežívať ako Vigíliu za počatý život. Súčasťou vigílie bude i eucharistická adorácia s vďakyvzdávaním Pánovi za to, že sa dal celý svetu a za Jeho vtelenie, ktoré dáva každému ľudskému životu pravý zmysel a dôstojnosť. Počas modlitieb sa bude v kostoloch po celom svete prosiť o ochranu každej ľudskej bytosti povolanej k životu.

Svätý Otec Benedikt XVI. si praje, aby sa vigílie uskutočnili vo všetkých miestnych cirkvách, farnostiach, rehoľných spoločenstvách, združeniach a hnutiach. Pápež bude počas prvých vešpier prvej adventnej nedele a v súvislosti s blížiacou sa slávnosťou Narodenia Pána predsedať slávnostnej „Vigílii za počatý ľudský život“ v bazilike svätého Petra. V našej arcidiecéze sa bude vigília sláviť s otcom arcibiskupom Mons. Bernardom Boberom v seminárnom kostole v Košiciach so začiatkom o 17.30 hod. Vigília za počatý život v sebe zahŕňa adoráciu a modlitbu vešpier. Rovnako ako biskup sa podľa priania pápeža majú pripojiť ostatné farnosti arcidiecézy.

„Sme si vedomí všetkých nebezpečenstiev z relativistickej a utilitárnej kultúry, ktorá dnes ohrozuje ľudský život, znižujú vnímavosť ľudí a často im celkom znemožňujú, aby uznali vrodenú rovnosť a dôstojnosť patriacu každému ľudskému životu bez ohľadu na stupeň jeho vývoja alebo stav, v ktorom sa nachádza. Sme teda viac ako kedykoľvek predtým povolaní, aby sme boli „ľuďmi života“ (Ján Pavol II. – Evangelium vitae, 79) ako v modlitbe tak v činnosti. Počas tejto mimoriadnej vigílie, slávenej najvyšším pastierom Cirkvi a pastiermi miestnych cirkví, budeme prosiť Pána, aby svojou milosťou a svetlom obrátil srdcia, a zároveň tak svetu ponúkneme vynikajúce svedectvo o kultúre života a lásky,“ píše prefekt Kongregácie pre boží kult a disciplínu sviatostí, kardinál Antonia Canizarese Llovera v liste, ktorý o novej vigílii informuje biskupov.

Modlitba pápeža Jána Pavla II. z encykliky Evangelium vitae z roku 1995


Ó, Mária,
úsvit nového sveta,
Matka žijúcich,
tebe zverujeme vec života:
zhliadni, Matka, na nespočetné zástupy
detí, ktorým nie je dovolené prísť na svet,
chudobných, ktorí zápasia s ťažkosťami života,
mužov a žien - obetí neľudského násilia,
starých a chorých zabitých z ľahostajnosti
alebo z nepravého súcitu.
Daj, aby všetci veriaci v tvojho Syna
dokázali otvorene a s láskou ohlasovať
ľuďom našej doby
Evanjelium života.
Vypros im milosť, aby ho prijímali
ako stále nový dar,
aby pociťovali radosť a vďačnosť z jeho slávenia
po celý život,
vypros im odvahu, činné a vytrvalé
svedectvo o ňom,
aby mohli budovať
so všetkými ľuďmi dobrej vôle
civilizáciu pravdy a lásky
na česť a slávu Boha Stvoriteľa,
ktorý miluje život.