V dňoch od 16. 3. – 18. 3. 2012 sme sa my, členky stretnutí na modlitbách matiek (MM) zo Sabinova, zúčastnili veľkého stretnutia vo Svite, v rímsko-katolíckom kostole sv. Jozefa. Zišlo sa nás tam z celého Slovenska asi 1200 mám (v sobotu) rôzneho vierovyznania. Celé tohtoročné stretnutie sme odovzdali do rúk Trojjediného Boha na mocný príhovor sv. Jozefa (modlili sme sa deviatnik k sv. Jozefovi).

Všetko to začalo v piatok večer krížovou cestou so zamysleniami o manželstve. Bolo to veľmi poučné a zaujímavé pre každú z nás. Po krížovej ceste nasledovala sv. omša. Pred ukončením tohto prvého dňa národná koordinátorka Janka Pajanová privítala Veronicu Williams z Anglicka, zakladateľku komunity Útecha. Táto komunita zastrešuje hnutie Modlitieb matiek (okrem toho aj Modlitby otcov a Deti viery). Veronica je príjemná staršia pani, ktorá má 10 vnúčat a 3 pravnúčatá. Veľmi pútavo rozprávala o tom, ako komunita Útecha a hnutie MM vznikli a prečo. Prvý krok ju podnietila urobiť kniha so štatistikou o problémoch mladých ľudí „Čo to robíme našim deťom“, ktorá zapôsobila šokujúco pre ňu, ako pre matku, starú mamu. Úplným odovzdaním sa Bohu pochopila, že jedine Boh môže všetko zmeniť, a to všetko cez úprimnú a jednoduchú modlitbu. Jej svedectvo je: „Môj Pán je taký veľký, že neexistuje nič, čo by nemohol urobiť!“

foto

V sobotu sme pokračovali modlitbami k Duchu Svätému a prednáškou s podtitulom Pamätajme na svoje povinnosti. Počas nej nás Veronica povzbudila, ale aj upriamila našu pozornosť na to, že našou jedinou povinnosťou voči svojim dospelým deťom je, aby sme boli blízko, keď potrebujú našu lásku, radu a predovšetkým naše modlitby. Niekedy to býva ťažké. Práve vtedy vkladáme dôveru v Pána. „Zlož svoju starosť na Pána a on ťa zachová.“ (Ž 55, 23). Mali sme možnosť vypočuť si aj svedectvá a povzbudzujúce slová aj od iných mám. V priebehu dňa sme mohli pristúpiť k sviatosti zmierenia (prítomných bolo viac ako 17 kňazov) či v tichosti zotrvať pred Eucharistiou v neďalekej grécko-katolíckej kaplnke. V poobedňajších hodinách bola sv. omša za všetkých tých, ktorým sme odpustili. Program pokračoval až do neskorých večerných hodín, a to eucharistickou adoráciou v kostole a sľubmi členiek komunity Útecha alebo modlitebníčky. Bol to pre nás milostiplný čas.

V nedeľu sme po raňajšej sv. omši dostali aj biskupské požehnanie od prítomného pomocného košického biskupa Stanislava Stolárika. Domov, k svojim rodinám, sme odchádzali plné pokoja a radosti, že nás náš Pán miluje a nikdy neopustí. Nech je vždy zvelebený náš Boh!