Aj tento rok sa nám podarilo prežiť Veľkú noc priamo v srdci Ríma. Hneď po príchode vo večerných hodinách sme sa vybrali do Vatikánu vychutnať si pokojnú atmosféru, ktorú tento štát núkal. Pohľad a pokoj prežitý na tomto území len ťažko možno opísať slovami. To nám dodalo neskutočné množstvo energie, ktorú sme zúročili v ďalších dňoch.

foto

Popoludní sme sa zúčastnili na obradoch v Pútnom dome Velehrad, kde sme aj bývali (cca 5 min. od Vatikánu). Po obradoch sa začalo veľké sťahovanie ku Colloseu, kde sa vo večerných hodinách začala krížová cesta vedená Svätým Otcom. Aj tam platilo staré zlaté, že Slováka stretneš na každom kroku, lebo sa ku nám prihovorili sestričky baziliánky, a tak sme boli v spoločnosti Slovákov priamo pod zrakom pápeža. Sobotňajší deň bol venovaný katakombám, kde sa odohrávali v časoch prenasledovania kresťanov tajné omše a kde sa zároveň aj pochovávali kresťania. Potom sme sa vybrali potrápiť naše kolená na Sväté schody, ktoré sme poctivo po kľačiačky zvládli. Síce ich bolo len 28, ale kolená nám aj napriek tomu pekne svietili na červeno aj počas večerných obradov.

Posledný deň nám počasie veľmi neprialo, lebo intenzívne lialo. Aj nebesá zrejme zaplakali nad ťažkou situáciou, ktorú dnes prežíva Cirkev. Pred sv. omšou sa poriadne rozozvučal zvon sprevádzaný chválospevmi zboru. Krátko nato sa ozval orchester a za ním veľkolepo vpochodovala aj švajčiarska garda. Svätý Otec po menších úpravách obetného stola a kresla, kde mal sedieť, konečne prišiel. Dážď evidentne komplikoval celú omšu, nepríjemný vietor a nízka teplota len pridávali na počte odchádzajúcich. Aj napriek tomu ale bolo vidieť, že ľudia sa tam zišli s dobrým úmyslom. Videli sme, ako sa dokázalo pod jeden dáždnik natlačiť stále viac a viac ľudí.

foto

Po požehnaniach nás už čakalo len cestovanie domov, ktoré zbehlo rýchlejšie ako cesta do Ríma. Chcem každému odporúčať internetovú stránku www.velehrad.net, kde sa dá v Ríme veľmi lacno a dôstojne ubytovať s raňajkami aj bez znalosti cudzieho jazyka, keďže tento pútnický dom spravuje česká komunita. Prípadne ďalšie informácie rád doplním aj osobne.