Aj v tomto roku sa konalo Veľké stretnutie Modlitieb matiek (MM) na Slovensku. V dňoch od 1.5. do 3.5.2015 sa zišli mamy túžiace, podobne ako Mária, si na chvíľu sadnúť k Pánovým nohách a duchovne pookriať. Zároveň to bol čas vzdávania vďaky za 20 rokov Modlitieb matiek. Stretnutie sa konalo vo Svite v Kostole sv. Jozefa – robotníka.

foto

Prvý deň sa začal večernou sv. omšou a po nej nasledovali modlitby a zamyslenia nad prežitými rokmi s MM. Zakladateľkou je Veronica Williams z Anglicka. Táto, dnes už 75-ročná mama a stará mama, pocítila potrebu odovzdanejšie sa modliť za svoje deti. Spolu so svojou švagrinou Sandrou vytvorili prvú skupinku, ktorá sa špeciálne začala modliť za deti. Dnes vidíme, že MM sa rozšírili do celého sveta, a to všetko je dielom Svätého Ducha. Veronica bola otvorená vedeniu Pána. Utvrdilo ju v tom aj Božie Slovo, ktoré hovorí: „Prestaňte plakať a utrite si slzy, všetko, čo ste urobili pre svoje deti, nezostane bez odmeny.“ (Porov. Jer 31, 16).

Na druhý deň stretnutia sme privítali mamky z Českej republiky a z Maďarska, ktoré nám hovorili o vzniku MM v ich krajinách. Po modlitbách k Svätému Duchu nasledovala adorácia. Tento čas bol skutočne požehnaný. Veľmi ma oslovili slová o. Mariána, duchovného otca MM pre SR, ktoré vyslovil počas adorácie. Spolu sme sa zamýšľali nad Božím Slovom daným pre toto naše stretnutie (Jn 1, 19 − 39). Rozjímaním už na otázku, ktorú dostal Ján Krstiteľ od kňazov a levitov: „Kto si?“ som si uvedomila, že každý týždeň počas stretnutí nášho Spoločenstva MM nám náš nebeský Ocko dáva vedieť, ako nás vidí on. Kým sme pre Neho my. Vidí nás hodné obdarovania. A tým darom sú pre nás naše deti. A koho hľadáme? Každý týždeň sa utiekame k Pánovi Ježišovi. Hľadáme a poznávame ho v jeho Slove, v jeho činoch po vypočutí našich modlitieb a predovšetkým pri potlačení vlastných plánov, aby sme uvoľnili priestor Božiemu plánu. Živý Ježiš nás vyzýva: „Poď!“ V Modlitbách matiek sa učíme ísť za ním a s dôverou mu povedať: „Tu som, Pane. Prinášam Ti svoje deti, svoju rodinu, našich duchovných otcov...“ A opätovne sa učíme úplnej odovzdanosti Božiemu zámeru. Nie je to ľahké, ale viem, že veľmi potrebné. Drahý Pane, prosím, nauč ma, že hoci dnes ešte nerozumiem Tvojmu konaniu, už zajtra uvidím a pochopím spôsob naplnenia Tvojej presvätej vôle v mojom živote a v živote mojich najbližších.

Po adorácii nasledovala sv. omša, ktorej hlavným celebrantom bol protosynkel Bratislavskej eparchie o. Vladimír Skyba. Jeho slová boli povzbudením pre každú z nás prítomných. Uistil nás, že svet sa dotýka Ježiša Krista cez spoločenstvá, ktoré sú soľou, t. j. sprítomňujú nádej a lásku vzkrieseného Krista.

Veľká vďaka patrí aj prítomným kňazom, ktorí vysluhovali sviatosť zmierenia. Janka Pajanová, matka šiestich detí a národná koordinátorka pre SR, sa s nami podelila so svojimi vlastnými skúsenosťami spojenými so začiatkami MM na Slovensku. Najprv to boli prvé stretnutia s Veronicou, ako aj s českou koordinátorkou Ruženkou. Prekonanie obáv prijať to, ako ju vedie Pán, prekonanie jazykových bariér, vzdialeností. Potom to boli prvé návštevy farností, kde bola prezentovaná spiritualita MM, pod prísnym dohľadom cirkvi. A spoznanie účinku modlitieb. Úplná odovzdanosť do Božích rúk s dôverou, že nášmu Bohu nič nie je nemožné, prináša úľavu každej modliacej sa mame. Nasledovali zdieľania v skupinkách, ako aj svedectvá, kedy sme vyslovovali vďaky nášmu Ockovi za to, čo sme prežili vo svojich životoch cez MM. Bolo to veľmi oslovujúce. Po ich skončení sme pokračovali zastavením sa pri Betlehemskom Jezuliatku s modlitbami a spievaním vianočných kolied. Každá z mamičiek prijala osobne kňazské požehnanie.

Nedeľa patrila oslave Boha slávením sv. omše. Hlavným celebrantom bol otec biskup Stanislav Stolárik. Od zrodu MM je naším podporovateľom a stále nás sprevádza svojimi modlitbami a požehnaním. Napriek náročnému poslaniu má vždy pre nás milé a potešujúce slová. Počas týchto troch dní sme mali možnosť stíšiť sa v bočnej časti kostola, kde sa nachádza gréckokatolícka kaplnka sv. Cyrila a Metoda. Tu prebiehala neustála adorácia. Záver patril osobnému zdieľaniu zúčastnených mám o prežitom čase tu vo Svite a povzbudzujúce svedectvá.

Veľmi sa teším z toho, že MM existujú aj v mojom meste, v meste Sabinov. Každá z mamičiek je povzbudením pre ostatné. Týždenné stretnutia sú našimi týždennými stretnutiami so Vzkrieseným Ježišom, s našou jedinou Nádejou, Radosťou a Istotou. Táto spoločne strávená hodina je, podľa mojej mienky, najlepšie strávený čas.