V dňoch 1. – 8. novembra môžeme získať úplné odpustky, ktoré sa môžu privlastniť iba dušiam v očistci, a to týmto spôsobom:

  1. Veriaci, ktorý v deň Spomienky na všetkých zosnulých (2.11.) nábožne navštívi kostol alebo kaplnku a pomodlí sa Modlitbu Pána (Otče náš) a urobí vyznanie viery (Verím v Boha).
  2. Veriaci, ktorý nábožne navštívi cintorín a aspoň mysľou sa pomodlí za zosnulých, môže získať odpustky, ktoré sa môžu privlastniť iba dušiam v očistci, raz denne od 1. novembra do 8. novembra.

Pri obidvoch možnostiach je potrebné splniť všeobecné podmienky:

  • sv. spoveď (krátko predtým alebo potom). Jedna sv. spoveď stačí na všetky odpustky.
  • sv. prijímanie (najlepšie v ten istý deň)
  • modlitba na úmysel Sv. Otca (stačí Otče náš, Zdravas´ a Sláva)
  • vo všeobecnosti treba vylúčiť akúkoľvek pripútanosť k hriechu, aj k všednému.

Čo je očistec?

Očistec je stav tých, ktorí umierajú v priateľstve s Bohom, ale hoci sú si istí svojou večnou spásou, potrebujú ešte očistenie, aby mohli vojsť do nebeskej blaženosti.

Ako môžeme pomáhať dušiam v očistci?

Veriaci, ktorí sú ešte pútnikmi na tejto zemi, môžu na základe spoločenstva svätých pomáhať dušiam v očistci tým, že za ne obetujú modlitby, najmä eucharistickú obetu, ale aj almužny, odpustky a kajúce skutky.

„Uzrela som anjela strážcu, ktorý mi kázal, aby som ho nasledovala. Čoskoro som došla na hmlisté miesto, ktoré bolo naplnené ohňom, kde trpeli mnohé duše. Tieto duše sa vrúcne modlili, ale pomôcť si už nemohli. Plamene, ktoré ich pálili, sa ma nedotkli. Môj anjel strážca ma neopúšťal ani na chvíľu. Opýtala som sa tých duší, aké je ich najväčšie utrpenie. Odpovedali mi jednoznačne, že ich najväčším súžením je túžba po Bohu. Videla som i Božiu Matku, ako ich utešovala. Duše nazývajú Máriu „Morská Hviezda“. Ona im prináša ochladenie. Chcela som sa s nimi viac porozprávať, ale môj anjel strážca mi dal znamenie na odchod. Vyšli sme za dvere tohto väzenia plného utrpenia. Začula som vnútorný hlas, ktorý mi povedal: „Moje milosrdenstvo to nechce, ale spravodlivosť to prikazuje.“ Od tej chvíle som bližšie spätá s trpiacimi dušami.“ (Denníček sr. Faustíny, 20)

zdroj: Direktórium 2009; Kompendium KKC, SSV 2006; Denníček Sr. Fautíny.

foto