Turínske plátno je dlhé cca 15 metrov a je vzácne tým, že je na ňom odtlačená takmer kompletná postava muža, ktorého tvár pripomína tvár umučeného Ježiša Krista. Rímsko- katolícka cirkev prijala toto plátno ako svoju vzácnu relikviu. Obrázok turínskeho plátna som prvýkrát videl ešte ako chlapec. V modlitebnej knižke ho nosila moja mama. V r. 1995 som cestoval do Lúrd. Pri tejto príležitosti sme navštívili aj katedrálu sv. Jána Krstiteľa v Turíne, kde je v bočnej kaplnke v truhlici poskladané turínske plátno. V chráme sa nachádza aj verná fotografická kópia plátna, ktorá bola zhotovená najmodernejšou metódou. Pamätám si, že sme pred chrám prišli pred poobedňajšou siestou, a tak sme museli čakať v horúcom počasí 3 hodiny, kým nám sprístupnili obhliadku katedrály. Nikto neodišiel, ale ten čas využil na prípravu vidieť takú vzácnu relikviu. Je to veľmi zvláštny pocit, keď stojíte v bázni a s pokorou pred plachtou a rozjímate o ukrutných bolestiach umučenia nášho Pána, o svojej smrti a nádeji do budúcna, lebo turínske plátno má aj výpovednú hodnotu vzkriesenia.

Samotný fakt vychádza z Evanjelií podľa sv. Lukáša: 24,12 a sv. Jána: 20,6 − 7. Obaja evanjelisti spomínajú Šimona Petra, ktorý vošiel do hrobu a videl tam položené plachty a šatku.

Turínske plátno zobrazuje spredu i zozadu muža s rukami skríženými nad bedrami. Postava je vysoká asi 175 až 180 cm. Podľa tradície ide o plátno, do ktorého bolo podľa židovských zvyklostí zavinuté mŕtve Ježišovo telo potom, ako ho sňali z kríža. A tak nás provokujú otázky: Je turínske plátno plachtou z Ježišovho hrobu? Čo sa vie o jeho histórii? Čo sa zistilo vedeckým výskumom plátna? Ako mohol na ňom vzniknúť obraz? Sú na ňom stopy krvi? Je to možné dnes dokázať? Aký je pôvod plátna? Nie je to maľba?

(pokračovanie)