Radujme sa a veseľme sa v ňom. Svetlo zvíťazilo nad temnotami, život zvíťazil nad smrťou. Kristus vstal z hrobu. Tým nám dal vrcholný dôkaz svojho Božstva, dokázal pravdivosť svojho učenia. Boh žije a je s nami až do skončenia sveta. S Kristom sme aj my vstali z našich hriechov a máme prísľub, že na konci vekov všetci vstaneme z mŕtvych a dostaneme oslávené telá.

Kristovo veľkonočné tajomstvo je odpoveďou na všetky otázky, s ktorými sa môžeme stretávať v našom vnútri. Pán Ježiš nám svojím víťazstvom nad smrťou hovorí, že cieľom nášho putovania nie je smrť, ale život. Keď teraz slávime toto tajomstvo, dostávame už prvotiny Kristovho definitívneho prechodu k večnému životu.

Veľkonočná procesia na počesť Zmŕtvychvstalého Krista svedčí pred celým svetom o našej veľkonočnej radosti, o našej viere v zmŕtvychvstanie. Našu radosť vyjadrujeme spevmi, oslavujeme víťazného Krista, ktorý ide medzi nami v procesii. To nám pripomína socha Zmŕtvychvstalého, Veľkonočná svieca, ale on je aj reálne prítomný v Najsvätejšej sviatosti.

Naša veľkonočná radosť a naše svedectvo oslavou Veľkonočnej nedele nekončí, s vierou máme hlásať dennodenne, že Ježiš je živý. Máme to vyjadriť aj naším každodenným postojom, našou radosťou, ktorá vyviera z viery, že Ježiš žije a že je prítomný medzi svojimi učeníkmi. Slobodu Božích detí máme dosvedčovať naším každodenným životom. Naše bratské spoločenstvo má byť vyjadrené tým, že Kristus vytvoril svojou obetou zo všetkých ľudí jediný národ. Tí, ktorí prijali veľkonočnú vieru, majú mať jedno srdce a jednu dušu, a majú chváliť Boha za svoju spásu a slúžiť svojim blížnym.

Vieme, že Kristus naozaj vstal z mŕtvych, a je náším víťazným Kráľom, preto s radosťou volajme: Aleluja.