Tu si môžeme položiť otázku: Čo sú piesne a načo slúžia? Pieseň je zhudobnená báseň. Každá báseň má nejakú pointu, poučenie alebo kritickosť. Každý autor nejakej básne môže vyjadrovať svoje city, nálady či myšlienky. Môže tým poukázať na minulosť, prítomnosť, ale aj budúcnosť. Či už sú to piesne od Elánu, Desmodu či nejakej kresťanskej gospelovej skupiny, každá jedna v sebe niečo skrýva.

Aj my si pri našich životných situáciách spomenieme na nejakú pieseň a z jej obsahu sa dá vycítiť, ako sa daný človek má. Keď mu je smutno, tak si spieva niečo smutné, keď je veselý, spieva si niečo krásne s rýchlym tempom, keď je človek zaľúbený, tak si spieva zaľúbené piesne, keď je človek...

Každý sa musí zahĺbiť do jej obsahu, aby pochopil, o čom daná pieseň je a o čom daný človek premýšľa, čo ho trápi alebo, naopak, čo ho robí šťastným.

Aj pri svätej omši spievame piesne. Možno ich už mnohí vieme spamäti, a predsa o nej nič nevieme. Skúsili sme sa už niekedy počas piesne na svätej omši zamyslieť nad jej obsahom? Skúsili sme sa už niekedy zahĺbiť do piesne tak, že každé jedno slovo z nej nám ostalo v srdci? Alebo je to len ďalšia pieseň v poradí, ktorá je vysvietená niekde na plátne či na číselníku v kostole? Keď niekto niečo spieva, tak tým niečo vyjadruje. Keď my spievame v kostole, aj my chceme vyjadriť určitý postoj. V tejto forme môže byť modlitba určitým druhom modlitby. Keď spievame, tak sa tiež modlíme. Nezabúdajme na to. Modlitba je predsa rozhovor so samotným Bohom. Keď sa my s niekým zhovárame, tak nám slová idú zo srdca a tým vyjadrujeme určitý postoj k danej osobe – či už kladný alebo záporný. Veď Boh je oveľa viac ako človek. O čo viac by sme si mali uvedomovať slová, ktorými sa s ním zhovárame?

Preto vás všetkých povzbudzujem, premýšľajme nad tým, čo vychádza z našich úst. Či už je to samotná pieseň na plátne, či jednoduchá formulka modlitby v knižke alebo..., je to úplne jedno, ale premýšľajme nad tým, čo čítame, aby sa tie slová pomocou zraku dostali do srdca a potom zo srdca von. Nech „kričí“ naše srdce a nie naše ústa. :)

K tomu vás všetkých, milovaní bratia a sestry vo viere, pozývam, aby sme si uvedomili krásu a nádheru slov, ktoré vychádzajú nielen z našich úst, ale hlavne z nášho srdca.