„Alebo pohŕdaš bohatstvom jeho láskavosti, trpezlivosti a zhovievavosti a nevieš, že Božia láskavosť ťa chce priviesť k pokániu?“ (Rim 2, 4)

Nie často pokladáme pokánie za láskavý dar od Pána. Mnohí z nás by pravdepodobne prirovnali spoveď k návšteve zubára – je nevyhnutným zlom, ktoré nás ochráni pred tým, aby sme sa neskôr nedostali do problémov. A to nie je veľmi dobré! Sviatosť zmierenia je jedným z najmocnejších spôsobov, akým môžeme zažiť hĺbku Božej lásky. Nie je nič oslobodzujúcejšie, ako sa pred všemohúcim Bohom zbaviť ťažkého bremena a vedieť, že sa nám prihovorí slovami milosrdenstva a útechy, nie slovami odsúdenia a odmietnutia.

Svätý Ján Vianney, kňaz, ktorý v devätnástom storočí zmenil francúzsku dedinku Ars tým, že celé hodiny strávil v spovednici a počúval vyznania hriechov, povedal:

„Moje deti, nedokážeme pochopiť Božiu dobrotu k nám, ktorá je ukrytá v tejto nádhernej sviatosti pokánia. Ak by sme mali možnosť poprosiť Pána o jednu jedinú láskavosť, nikdy by sme sa neodvážili poprosiť si toto. Ale on predvídal našu slabosť a našu nestálosť... a jeho láska ho viedla k tomu, že urobil niečo, o čo by sme sa nikdy neodvážili prosiť.“

Svätý Augustín, ktorý sa zúfalo snažil nasýtiť všetkým, čo tento svet ponúkal, nachádzal stále väčšiu a väčšiu prázdnotu. Až raz precitol a uvedomil si, že iba Boh dokáže naplniť jeho prázdnotu. Po rokoch, keď vravel: „Dnes nie, Pane,“ prosil o milosrdenstvo – a bol vypočutý! Bez podmienok. Boh zmyl v tú chvíľu všetky jeho hriechy a Augustín sa stal novým stvorením.

A čo ty? Obávaš sa, čo nastane po tom, ako vyznáš svoje hriechy? Neboj sa! Tvoj Otec je plný pochopenia a milosrdenstva. Je plný milostí, ktoré ti majú pomôcť. Nikdy sa to nezmení.

Dnes si naplánuj, kedy pôjdeš na spoveď. Pros Ducha Svätého, aby ti pomohol, a preskúmaj svoje srdce – a nie iba tak povrchne. Objav korene svojich hriechov, aby si mohol byť od nich oslobodený. A keď potom budeš počuť slová rozhrešenia, vedz, že môžeš ísť v úplnom pokoji s absolútne slobodným svedomím!

Otče, ukáž mi svoje milosrdenstvo a lásku! Chcem byť oslobodený od hriechov, aby som ťa mohol dnes plne nasledovať.