Slávenie Svetového dňa rodiny, ktorý sa z iniciatívy OSN od r. 1993 každoročne pripomína 15. mája, je príležitosťou pre Radu KBS pre rodinu poďakovať manželom a rodinám na Slovensku za ich vernosť a za ich každodenné úsilie o prehlbovanie svojej manželskej lásky a o dobrú výchovu svojich detí. Tiež i za svedectvo a službu iným manželom a rodinám.

Tento deň je príležitosťou poďakovať tiež všetkým prorodinným iniciatívam, centrám pre rodinu, združeniam a hnutiam v Cirkvi i v spoločnosti, ktoré sa starajú a podporujú svojimi programami rodinu založenú „na jedinečnom zväzku medzi mužom a ženou“, ako je to ustanovené v Ústave SR.

Je na Slovensku už tradíciou, že sa v tomto čase na mnohých miestach slávil Deň rodiny, čo v tomto roku nebude možné. Radi by sme pripomenuli a opätovne podporili Vyhlásenie ku Dňu rodiny, ktoré z iniciatívy Fóra kresťanských inštitúcií bolo vždy súčasťou slávenia Dňa rodiny a obsahuje povzbudenia pre samotné rodiny, politikov, médiá i zamestnávateľov. Viac na: http://denrodiny.sk/vyhlasenie-ku-dnu-rodiny-3/

S vďakou myslíme na svätého pápeža Jána Pavla II., ktorého 100-té výročie narodenia si práve v tomto roku pripomíname. Vo svojich katechézach o manželstve a rodine, ktoré predniesol pri generálnych audienciách v úvode svojho pontifikátu od 5. septembra 1979 do 28. novembra 1984, odhaľuje ohromujúcu víziu manželstva a ľudskej lásky v Božom pláne. Inicioval biskupskú synodu „O úlohe rodiny v súčasnom svete“, ktorej závery zhrnul v exhortácii Familiaris consortio – Rodinné spoločenstvo. V roku 1994 napísal List rodinám, ktorým by iste rád i dnes zaklopal na dvere domu každej rodiny, ako uvádza v úvode svojho listu. Jeho celý text na povzbudenie je tu: https://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vyhlasenia/p/dokumenty-papezov/c/gratissimam-sane

Ďakujeme našim otcom biskupom, kňazom, zasväteným a laikom za pastoračné úsilie pre duchovné i materiálne dobro manželov a rodín, za ich duchovnú, vzdelávaciu, poradenskú, sociálnu i charitatívnu službu. Osobitná vďaka patrí tým, ktorí sa venujú manželom a rodinám v ťažkostiach a v osobitných okolnostiach i tým manželom a odborníkom, ktorí vo svojom voľnom čase pravidelne s obdivuhodným nasadením pripravujú mladých ľudí na sviatosť manželstva.

Želáme si, aby aj Deň rodiny 2020 každému z nás pripomenul nesmiernu hodnotu manželstva a rodiny i to, že Deň rodiny je pre rodinu každým dňom v roku a že „budúcnosť ľudstva prechádza rodinou” ( sv. Ján Pavol II.).