logo

Skôr, ako sa v našom rozprávaní presunieme do Madridu, chcel by som sa ešte v krátkosti zmieniť o oslavách sviatku Nanebovzatia Panny Márie, ako sme ich mali možnosť zažiť v meste Elche.

Celé toto viac ako dvestotisícové mesto je zasvätené Nanebovzatiu Panny Márie. V dňoch od 11. – 15. augusta tu preto každý rok prebiehajú mestské oslavy na počesť tohto sviatku nazývané La Festa d’Elx. Počas týchto dní sa bežný život v meste takpovediac zastaví. Okrem už minule spomínaných každodenných popoludňajších ohňo-(hluko-)strojov, si možno pod týmito oslavami predstaviť slávnostné sprievody, rôzne koncerty, a pre Španielov typické hlučné zábavy až do rána spojené s tancom a diskotékami priamo na uliciach. Každý deň týchto osláv má svoje typické vyvrcholenie. Jedným z vyvrcholení je napríklad veľký nočný ohňostroj, ktorý sa konal v sobotu večer.

Avšak azda najzaujímavejšou časťou osláv je unikátne liturgické divadlo na oslavu Nanebovzatia Panny Márie, ktoré sa odohráva v miestnej bazilike a je zapísané v zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Koná sa v dvoch častiach počas dvoch dní, 14. a 15. augusta, vždy po vešperách. Najstaršie počiatky tohto predstavenia siahajú do trinásteho storočia, predstavenie ako také je datované do druhej polovice 15. storočia.

Stvárnenie predstavenia je aj vďaka dlhej tradícii a vývoju po umeleckej aj technickej stránke veľmi zaujímavé. Napríklad zostúpenie anjelov z neba je naozaj zostúpením doslova – z kupoly baziliky. Zaujímavosťou je tiež, že podľa tradície všetky roly – aj Pannu Máriu – hrajú muži alebo chlapci.

Čo sa týka dejovej línie, divadlo je rozprávaním o zosnutí, pochovaní, nanebovzatí a korunovaní Panny Márie. Texty spevov všetkých postáv sú zamerané na oslavu čností Panny Márie – texty celého divadla sa spievajú.

Prvá časť, La Vespra, opisuje najprv túžbu Márie zomrieť, aby mohla byť čím skôr so svojím milovaným Synom. Túto túžbu jej Boh splní, a tak obklopená apoštolmi zomiera a jej duša je odnesená archanjelmi do neba. Druhá časť, La Festa, hovorí o pohrebe Márie, ktorý prerušia židia, ale vďaka zázraku, keď je jeden z nich paralyzovaný, a potom uzdravený, sa nechávajú pokrstiť Petrovi. Po pochovaní tela Márie sa znova otvára nebo a jej duša zostupuje, nastáva moment zmŕtvychvstania, a Mária je s dušou aj telom vzatá do neba a pred očami všetkých je Najsvätejšou Trojicou korunovaná za kráľovnú neba.

Umelecké stvárnenie predstavenia, aj keď ho hrali herci – amatéri spomedzi miestnych obyvateľov, bolo na veľmi vysokej úrovni, a vidieť toto predstavenie bolo pre mňa samého obrovským zážitkom, preto mi bolo veľmi ľúto, že sme nemali možnosť vidieť druhú časť predstavenia. Pretože aj v tomto prípade platí, že určite sa oplatí raz vidieť, ako stokrát počuť.

Videá z predstavenia : http://www.misteridelx.com/es/representacion/#formbsc

fotofoto