logo

Vo štvrtok 11.8. sme v dopoludňajších hodinách docestovali do Elche. Toto mesto patrí do arcidiecézy Alicante. My všetci z Košickej arcidiecézy, čo sme prišli piatimi autobusmi, sme sa ubytovali vo veľkej športovej hale spolu s Brazíliou. Večer sme tam začali spoločný program a mali sme tiež sv. omšu. Boli sme podelení do 7 skupín asi po 30 ľudí do 7 farností v meste Elche. Každá skupina mala svojho kňaza a farnosť, do ktorej chodila na katechézy trvajúce tri dni (piatok, sobota, nedeľa). Ja osobne som bol vo Farnosti Božského Srdca Ježišovho.

Každý deň sme začali sv. omšou, ktorá bola španielsko-slovenská. Po sv. omši nasledovala desiata, ktorá bola veľmi pestrá, keďže išlo o švédske stoly. Veľmi ma potešil každodenný červený melón, ktorý mám veľmi rád. Na záver boli prednášky na tému troch čností – viera, nádej a láska. Tieto prednášky neboli teoretické, ale skôr praktické.

Viera: Aktivita na túto čnosť spočívala v tom, že Španieli mali previesť Slovákov po kostole, tí však mali oči zaviazané šatkou. Je ťažké nechať sa viesť, keď nerozumiete ich reči.

Nádej: Španieli nám zahrali super scénku. Ježiš ukazuje dievčaťu krásu sveta, dobro a lásku. Vstúpi tu diabol, ktorý zas ponúka zlo, alkohol, drogy, zlé vzťahy až nakoniec si chce vziať život. V pravej chvíli ju príde Ježiš zachrániť. Je tu boj diabla s Ježišom. Dobro vždy víťazí nad zlom.

Láska: Pri tejto čnosti sme mali za úlohu napísať, čo prevyšuje lásku, čo je viac ako láska. Čo môže byť viac ako láska, než je sama láska. Písali sme, čo patrí k láske. Popoludňajší program bolo more. V nedeľu bolo na výber buď more, alebo misterium – divadelné predstavenie nanebovzatia Panny Márie. Ja som si vybral samozrejme divadlo, ktoré sa mi veľmi páčilo. Každý večer boli v meste oslavy tzv. La Festa d'Elx. Typické pre ich oslavy sú ohňostroje. Pri paláci, v ktorom sme mali aj prehliadku, spravili na privítanie osobitne pre nás Slovákov päťminútový ohňostroj. Bol to taký strašný rachot, že to pripomínalo front počas druhej svetovej vojny.

Mali sme aj prehliadky po múzeách, kostoloch, kláštoroch. V sobotu v noci bol sviečkový sprievod po meste na oslavu Nanebovzatej Panny Márie. Zaujímavosťou je, že pre nich je tento odpust väčšou oslavou ako oslava Nového roka. Toto mesto má veľmi krásne palmy. V pondelok 15.8. dopoludnia sme vyrazili do arcidiecézneho mesta Alicante, kde sídli biskup. Mali sme spoločnú sv. omšu, pri ktorej nás biskup vyslal do Madridu. Cez deň sme sa túlali po meste a kto chcel, mohol sa ísť okúpať do mora. V noci sme konečne vyrazili do hlavného cieľa našej púte, do Madridu.

Pokračovanie nabudúce