logo

Posledný víkend strávený v Madride bol pre nás pútnikov veľkým vyvrcholením, keďže sme mali stráviť noc pod holým nebom a zúčastniť sa na sv. omši, ktorú celebroval pápež Benedikt XVI. Naša cesta metrom na letisko nebola jednoduchá, pretože okrem nás tam putovalo asi milión ďalších ľudí, pútnikov, ktorí sa pokúšali napchať už aj tak do dosť prepchatého metra. Konečná zastávka znamenala pre nás vykúpenie.

Naša cesta pokračovala, na letisko sme potom išli pešo, prešli sme kontrolou a hľadali sme sektor, v ktorom sme sa mali usadiť. Počasie nám prialo, na oblohe nebol ani mráčik. Po dlhom hľadaní sme si našli malé miestečko medzi Poliakmi a Talianmi. Neskôr sa s k nám pripojili aj ďalší Slováci.

Do stredu miesta, ktoré sme okupovali, sme zapichli slovenskú vlajku, ktorá nemala len reprezentatívny charakter, často nám pomáhala sa orientovať v tých masách ľudí, ktorí sa po Madride a letisku pohybovali. Po únavnej ceste sme si ľahli na karimatky, skryli sme sa pred páliacim slnkom pod termoizolačnú fóliu a počúvali sme program, ktorý pripravovali dobrovoľníci. Aby sme nehladovali, organizátori nám prichystali balíčky s jedlom, ktoré sme mali rozdelené na celý víkend. Tieto balíčky obsahovali bagety, salámy, džúsiky, šaláty, vodu a niečo sladké.

Podvečer, keď sa začalo zmrákať, nám už nebolo všetko jedno, keďže tam nebolo miesto, kde by sme sa mohli pred búrkou skryť. Svätý otec začal vigíliu a s ňou prišli aj prvé blesky. Veľkoplošné obrazovky, na ktorých sme mohli vidieť, čo sa deje na oltári, vypli. Prišli prvé kvapky, ktoré sme, mimochodom, od opustenia SR nevideli až do danej noci, a my sme museli zachraňovať veci a ruksaky, aby nezmokli. Potom sme sa vyzbrojili pršiplášťami, schúlili sme sa dokopy a modlili sme sa, aby tá búrka rýchlo prešla. Medzitým organizátori vigíliu prerušili z dôvodu silného vetra. Nakoniec hrozne vyzerajúca búrka utíchla a nám sa naskytol prekrásny pohľad na jasnú oblohu plnú hviezd. Boli sme veľmi vyčerpaní, a aj keď sme nemali veľa pohodlia, rýchlo sme zaspali.

V nedeľu ráno nás zobudili moderátori, ktorí nám priblížili program dňa. Po búrke už nebolo ani stopy. O 9.30 nás čakala svätá omša s pápežom. Ešte pred omšou sa Svätý otec previezol vo svojom papamobile medzi sektormi a rozdával požehnanie pútnikom. Nám sa tak naskytla možnosť vidieť ho zblízka. Neváhali sme a utekali sme k zábranám aj s fotoaparátmi. Podaril sa nám asi jeden z najlepších záberov z celých Svetových dní. :)

foto

Celá omša prebiehala v latinčine a španielčine. Čítania boli aj v poľštine a francúzštine. Na konci nám Pápež Benedikt XVI. dal požehnanie aj v slovenskom jazyku.

Po omši nastal chaos. Všetci sa chceli čo najrýchlejšie dostať do metra, preč z letiska. My sme sa nechceli tlačiť v tých masách ľudí, preto sme tam ešte asi 2 hodiny ostali. Odchádzali sme medzi poslednými, v poloprázdnom metre. Fyzicky unavení, duchovne posilnení a pevní vo viere. Na našu ubytovňu sme prišli večer. Zbalili sme sa, osprchovali, nasadli sme do autobusov a naše putovanie pokračovalo v...