Každý z nás dobre pozná troch archanjelov – sv. Michaela, sv. Gabriela a sv. Rafaela. O prvých dvoch by sme vedeli niečo povedať, ale o sv. Rafaelovi toho vieme pomerne málo.

Meno Rafael pochádza z hebrejského Rapháél, čo znamená ,,Boh ho vyliečil, Boží liek.“ Rafael sa spomína v knihe Tobiáš ako ,,jeden zo siedmich anjelov, čo sú vždy pripravení predstúpiť pred Pánovu velebu.“ (Tob 12, 15) Sprevádza mládenca Tobiáša na jeho cestách a uzdravuje jeho otca. Ochraňuje Tobiáša a dáva mu za ženu Sáru, dcéru Raguela, brata jeho otca. Sára už mala siedmich mužov, ktorí zomreli. Rafael radí Tobiášovi, aby dal do pahreby rybie srdce a pečeň, ktoré odpudili zlého ducha, ktorý ušiel do končín Horného Egypta. Rafael sa odobral za ním a dal ho tam do okov a vrátil sa naspäť. Boh preukázal milosrdenstvo Tobiášovi a Sáre tým, že ich nechal žiť.

Sviatok bol najprv nestabilný – slávil sa v rôzne dni. Až pápež Benedikt XV. v roku 1921 ho stanovil na 29. september a od roku 1969 sa oslavujú spolu archanjeli Michael, Gabriel a Rafael. Rafael sa najčastejšie zobrazuje ako anjel, ktorý stráži a ochraňuje človeka. Je sprievodcom a ochrancom cestujúcich, uzdravovateľom.