Dňa 26.5.2015 si pripomenieme 500 rokov od narodenia svätca, Filipa Neriho, ktorý bol kňazom, pouličným misionárom a zakladateľom rehole oratoriánov.

Jeden z jeho citátov : „Buďte dobrí, ale nehrešte!“ veľmi krásne a výstižne opisuje jeho život. Pre Filipa bol humor niečo ako životný postoj a čosi ako morálny príkaz, pretože podľa neho neexistuje pravá čnosť bez radosti. Tu by som spomenul ešte jeden z jeho citátov : „Posvätná veselosť je pravá cesta, aby človek zostal dobrý.“ V osemnástich rokoch ho otec poslal k strýkovi, aby sa stal kupcom. Na to však Filip nemal žiadny talent. Keď videl žobráka, nedalo mu, aby mu nedaroval zopár drobných. Takto by sa kupcom nikdy nestal. Istý čas žil u dominikánov a benediktínov, nie však ako rehoľník. Pomáhal v nemocnici chorým a pútnikom. Na naliehanie svojho spovedníka v roku 1551 ako 36 ročný prijal sviatosť kňazstva. Potom chcel odísť do Indie ako misionár. Prišiel do Ríma, aby mu dali povolenie, ale potom zistil, že svoju misiu, ku ktorej ho Pán povolal, môže vykonávať aj tu, v Ríme. Bolo tam v tom čase veľa sirôt a chudobných detí. Keď sa ľudia dozvedeli, aký je to kňaz, začali k nemu chodiť po rady, na spovede... Toto všetko ho viedlo k založeniu oratória, kde sa ľudia voľne stretávali, modlili sa, meditovali atď. Už vtedy o Filipovi hovorili, že je to svätec. On o tom nechcel ani počuť a radšej robil zo seba blázna ako svätca, aby nespyšnel.

Filip Neri, teraz už naozajstný svätec, môže byť pre nás veľkým vzorom, ktorý nám ukazuje jednu zo správnych ciest života. Pokračovanie bude o 500 rokov na tisíce výročie. :-)

foto