V jednej piesni sa spieva: „Znova túžba ku tebe ma ženie, z tvojich rúk mi žiari odpustenie, slová strácam, čo chystal som sa vyriecť, že ma vítaš, z handier dáš ma vyzliecť.“ Aj nás, 15-člennú skupinu, hnala túžba putovať a navštíviť SZ. Krajinu oplývajúcu mliekom a medom (Ex 3, 8). Naše putovanie bolo jedno veľké duchovné dobrodružstvo spojené s rôznymi úskaliami. Ani sme zo Slovenska nevycestovali a už sme dostali defekt na kolese MHD cestou na letisko. Počas nášho osemdňového putovania sme navštívili duchovné perly Svätej Zeme ako sú Jeruzalem, Betlehem či Nazaret. Ďalej sme sa zastavili pri Galilejskom mori, rieke Jordán, vystúpili sme na horu Tábor, horu Blahoslavenstiev, zostúpili k Mŕtvemu moru, navštívili Hornú a Dolnú Tabgu.

Pri návšteve Kány Galilejskej sa nám Prozreteľnosť postarala o úplné premeditovanie spomínanej svadby opísanej v Evanjeliu. V kostole sa k nám prihovoril miestny kňaz, pôvodom Arab a porozprával nám o svojej farnosti. Akurát bola nedeľa, a ako sa pomaly blížilo poludnie, „z ničoho-nič“ nás pozval na obed. Ostali sme všetci mierne zaskočení. Jedine ON už to mal vopred premyslené. Ukázal nám, ako máme pripraviť posedenie pre 16 ľudí a odbehol. Približne po 20 min. prišiel „catering“ nie pre 16, ale minimálne pre 20-člennú skupinu. Keďže sme Slováci, tak sme sa nenechali dlho núkať. Dané evanjelium bolo premeditované na 100 %. Nebolo potrebné ani premeniť vodu na víno.

Po SZ sme sa prepravovali 3 prenajatými autami. GPS nám napomáhala docestovať do cieľa každej cesty. Párkrát sa stalo, že z dôvodu slabého signálu GPS vypadla. Na vlastnej koži som pocítil, čo znamená stratiť sa v Jeruzaleme. Nebolo to síce na 3 dni, ale aj túto časť evanjelia sme premeditovali naplno. V problémoch sme sa vždy obrátili na našu Nebeskú Mamu, ktorá sa postarala o nás a pomohla nám doraziť do cieľa.

Jeruzalem, Betlehem a Nazaret sú už v súčasnosti moderné mestá. Človek by tam márne hľadal malebné a pôvodné domy z čias prvých kresťanov. Ale aj napriek rušným uličkám s obchodmi a turistami je možné sa vnútorne stíšiť a premeditovať tieto miesta s vedomím, že niekde po týchto miestach kráčal Ježiš Kristus. Keď som si to uvedomil, zasiahli ma neopísateľné emócie spojené s radosťou a pokojom zároveň. Najdôležitejšie je, aby si to človek nenechal pre seba, ale podelil sa o tom s ostatnými a bol svedkom toho, čo videl a počul.

„Čítajte Sv. Písmo. Jednak na individuálnej báze, v komunitách, v spoločenstvách. Aby cez čítanie Sv. Písma ste si vzbudili túžbu cestovať, putovať do SZ. Ja som presvedčený, že kto chce do SZ, sa dostane a nájde na to finančné prostriedky, aj keby ho to stálo nejakú tú OBETU. (Mons. ThDr. Ján Majerník, sprievodca vo SZ)

„Daná mi je všetka moc na nebi i na zemi. Choďte teda, učte všetky národy a krstite ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého a naučte ich zachovávať všetko, čo som vám prikázal. A hľa, ja som s vami po všetky dni až do skončenie sveta.“ (Mt 28, 18 – 20)