Štyridsať rokov po smrti p. Pia z Pietrelciny nechal Vatikán exhumovať jeho telo, ktoré bolo doteraz vystavené v kostole Santa Maria Delle Grazie v mestečku San Giovanni Rotondo, kde kapucínsky mních prežil väčšinu svojho života v presklenej truhle.

Páter Pio sa stal známym pre stigmy, krvavé rany ukrižovaného Krista na rukách a nohách. Narodil sa v južnom Taliansku 25. mája 1887. Keď mal pätnásť rokov, vstúpil do kapucínskeho kláštora. V r. 1910 ho vysvätili za kňaza. Dňa 20. septembra 1918 dostal Kristove rany viditeľným spôsobom. Keď sa vtedy modlil s rozopätými rukami na chóre pred krížom, svätostánok zahorel zvláštnym svetlom. Kristus - v podobe nevysloviteľne krásneho mladého muža - sa znášal k otcovi Piovi. Keď precitol z tejto vízie, mal viditeľne vtlačené Kristove rany na rukách, nohách a v ľavom boku. Zvláštnosťou bola vôňa, ktorá sprevádzala p. Pia a vychádzala z jeho krvavých rán.

P. Pio vstával včas. Tri hodiny sa pripravoval na sv. omšu, ktorú slúžil každodenne - až do svojej smrti - o 5. hod. ráno. Pri veľkých návaloch pútnikov presedel v spovednici až 18 hodín denne. Za deň vyspovedal niekoľko sto ľudí. Čakacia doba na spoveď bola 5 až 35 dní. Keď sa prihodilo, že hriešnik chcel zamlčať nejaký hriech, p. Pio ho varoval. Jednou z jeho chariziem bola schopnosť vidieť do duše človeka.

Pápež Ján Pavol II. bol ešte len kňazom Karolom Wojtylom, keď sa dozvedel o p. Piovi, ktorý žil v San Giovanni Rotondo. Wojtyla napísal p. Piovi list, v ktorom ho prosil o pomoc pri liečbe príbuznej. Pomohol jej. Takmer nevyliečiteľne chorá žena sa uzdravila a Wojtyla sa mu prišiel za to osobne poďakovať.

Medzi charizmy p. Pia patrilo aj videnie do budúcnosti. Je napríklad známe, že pápežovi Pavlovi VI. predpovedal dva roky pred zvolením, že bude pápežom. Podobne predpovedal zvolenie za pápeža aj Jánovi Pavlovi II.

Zomrel v 81. roku svojho života. Po jeho smrti, v roku 1970, do San Giovanni Rotondo zavítali tri milióny návštevníkov. Odvtedy je to nespočítateľný počet. Pápež Ján Pavol II. ho v júni 2002 vyhlásil za svätého.

foto foto