Dňa 15.6.2018 sme v Sabinove odštartovali sv. omše „za život“. Chcem sa poďakovať, hlavne Bohu, že požehnal toto dielo aj v našom sabinovskom dekanáte. Tiež p. dekanovi Cichému, že túto výzvu prijal, a zároveň aj p. kaplánovi Liškovi, že sa toho ujal.

V homílii p. kaplán  pekne vyzdvihol dôležitosť života, nie len počatých a nenarodených detí, ale života v každej jeho etape, až do konca. Poukázal na dôležitosť požehnania, ktoré tak silno všetci potrebujeme a vyzdvihol Božie pozvanie, aby sme boli spoluúčastníkmi na jeho diele a boli ochotní plniť jeho vôľu. Upozornil na to, že nie žena má sama právo rozhodovať o živote svojho dieťaťa, lebo je to nezaslúžený dar, ktorý dostala od Boha. Pozvaný je aj manžel, skrze ktorého tiež Boh uskutočnil svoj plán. Nesmieme zabúdať, že na prvom mieste je Boh, ktorý jediný môže dať život. Iste, máme slobodnú vôľu, ktorú Boh rešpektuje. Oplatí sa však vstúpiť s ním do neznáma, lebo on môže previesť človeka cez čokoľvek.

Po sv. omši p. kaplán požehnal tehotné ženy, ktorým po boku stáli manželia a ich ďalšie deti. V našej farnosti tak požehnal desať tehotných žien. Už v Starom zákone sa píše o dôležitosti a sile požehnania.  Preto aj naši starí rodičia a naši rodičia nám žehnajú a dávajú požehnanie pri každej príležitosti, zvlášť pri odchode z domu.

Aj preto pri najbližšej sv. omši „za život“ dňa 20.7.2018 budeme prosiť o požehnanie pre rodičov a  starých rodičov. Vždy nám boli a sú dobrými príkladmi vo výchove. Prosme aj za nich, aby mali neustále veľa chuti do života v starobe.

Pri každej sv. omši (a to nie len týchto špeciálnym „za život“) sa odporúča pristúpiť k sv. prijímaniu, aby sme mohli prijať plnosť milosti, ktorú nám Boh chce dať. Požehnanie potrebujeme všetci bez ohľadu na vek a pohlavie. Veď aj stará múdrosť hovorí  „Bez Božieho požehnania, márne ľudské namáhania.“