Túto otázku vám kladiem hneď na začiatku predveľkonočnej prípravy v roku zasvätenom vám, pri príležitosti osláv vášho príchodu na naše územie.

Ako by ste nám odpovedali?

- Doniesli by sme vám Evanjelium a Zákon.

- Ale veď Evanjelium už máme, ale zdá sa, že jeho sila vyprchala a jeho reč je dnešnému človekovi nezrozumiteľná. A Zákon – máme tiež a máme ich až veľa a nedodržiavajú sa. Ľudia ich vedia obchádzať.

- Čo ste stratili cez stáročia? Prečo ste odhodili vieru a dôveru k Bohu a ľuďom? Prečo nedúfate v život, ale prepadávate sa do priepasti nedôvery, strachu a smrti? Prečo milujete len seba? Najhoršie na tom je, že mnohí o tom ani neviete. Znovu musíte nájsť Boha! A hovoriť o ňom novým zrozumiteľným spôsobom a životom.

Počúvajte, čo vám hovorí sv. otec Benedikt XVI.: „Nekopírujme svet, spoznávajme hlboké túžby dnešného človeka dnešnej doby, strach a problémy ľudí a ich príčiny.“ Hľadajme správne slová, správne konanie a pomoc. Nie veľkoplošne, ale individuálne. Až keď toto spravíme, ponúkajme spoločenstvo a nenechávajme v spoločenstve nováčika osamoteného! Venujme mu svoju pozornosť, čas a ochotu. Kresťanské posolstvo je jednoduché. Je to posoltvo o Bohu a človekovi.

„Vnímať Boha znamená tú jednoduchosť, na ktorú si odborníci nikdy nemôžu robiť monopol. Možno ho vnímať, len ak si človek uchová jednoduchosť pohľadu. Preto je dnes také ťažké hovoriť o podstate ľudstva, že nie sme schopní jednoduchosti.“ (Benedikt XVI.: Chváloreč na svedomie, s.157)

Musíme sa všetci obrátiť! To znamená „nežiť tak, ako žijú „všetci“; nerobiť tak, ako robia „všetci“ … konať dobro i keď je nepohodlné, nezakladať si na mienke ľudí... hľadať nový životný štýl, nový život... Redukovať kresťanstvo na morálku znamená strácať z očí podstatu Kristovho posolstva: dar nového priateľstva, spoločenstva s Ježišom, teda s Bohom.“ (Benedikt XVI.: Chváloreč na svedomie, s.125)

Len skúsenosť života s Bohom presviedča človeka a jeho existencii.

Sv. Cyril a Metod, orodujte za náš národ, aby sme si vaše slová pripustili do srdca a žili podľa nich.