Čo sú vlastne tie stretká? Sú pre deti niečím užitočné? Naučia ich niečo?

Možno si v poslednej dobe kladiete tieto otázky, keďže zo všetkých strán počuť o ponukách stretiek v našej farnosti. Mnohí rodičia začnú váhať, či deti na stretká prihlásia, keď si zrátajú, koľko povinností už ich malý školáčik má. Veď okrem toho, že chodí do školy a športuje, navštevuje niekoľko krúžkov a ZUŠ-ku. Nadobúdame presvedčenie, že deti majú svoj voľný čas naplnený do poslednej minúty. Je to však pravda? Koľko času strávia pred televíziou či na internete, odkiaľ nasávajú konzumizmus a skazenosť súčasnej doby? Nenájde sa v ich rozvrhu jedna voľná hodina, ktorú by strávili zmysluplne a v duchu kresťanskej morálky? Naozaj si nenájdu čas na stretko?

Najdôležitejšou úlohou našich stretávaní sa je naučiť deti uvedomiť si, že Boh je ich nebeský Otec, ktorý ich miluje a v žiadnej situácii ich neopustí, že On je centrom ich života. Snažíme sa deti formovať na dospelé kresťanské osobnosti, ktoré majú úctu k životu a rodine a ktoré sa nehanbia za svoju vieru. Preto má najdôležitejšie miesto na našich stretkách modlitba. A to je to, čo naše stretká odlišuje od akýchkoľvek krúžkov. Okrem toho môže byť podstatným bodom programu určitá téma zo života, ktorú si pripraví a spracuje animátor. O tejto téme sa na stretku rozprávame a plníme rôzne aktivity. Deti si však často vyskúšajú rôzne tvorivé techniky či zábavné hry. Nevylučujeme ani šport a iné pohybové aktivity. Program stretka môže byť veľmi flexibilný. Je to hlavne vďaka osobitnému prístupu animátora ku každému dieťaťu, ktorý sa snaží plniť ich potreby a požiadavky. Preto je animátor kamarátom, ktorý svojím životom svedčí o Bohu, a príkladom, ktorý si deti berú k srdcu. Stretko je miesto plné viery, lásky, priateľstva a smiechu, kde môžu vaše deti rozvíjať svoje talenty. Nájde sa teda tá jedna voľná hodina v týždni?

Pripomínam možnosť prihlásiť sa na eRko stretká v sakristii kostola. V stredu 28.9. po detskej sv. omši sa deti zoznámia so svojimi animátormi a dohodnú si konkrétny čas stretávania sa. Neváhajte dlho, začíname už od októbra! :)

foto