Slávime najväčšie tajomstvo našej viery, tajomstvo trojjediného Boha - nepochopiteľné, úžasné. Prijímame ho vo viere, lebo vieme, že Boh je prekvapujúco iný ako človek. A práve preto mu veríme, klaniame sa mu, oslavujeme ho a ďakujeme mu. Napriek tomu prídu na nás chvíľky, keď pochybujeme a spoliehame sa na svoj rozum. Pane, Ty si to vedel, že budeme takí. Ty si s nami veľmi trpezlivý a pomáhaš nám pri našom mudrovaní.

Nedávno sa mi dostala do rúk malá brožúrka: Vedecký chodník k Bohu od J. Krempaského. Má zaujímavé motto: „Zdá sa to bizarné, ale veda v súčasnosti predstavuje istejší chodník k Bohu ako náboženstvo“, (P. Davies). Opatrne som ju začala čítať. Opiera sa o Katechizmus katolíckej cirkvi (KKC 237): „Boh zanechal nepochybne stopy trojjediného bytia v diele stvorenia a vo svojom zjavení už v priebehu Starého zákona (napr. v Gn 1, Ez 37,...v Novom zákone napr. Jn 16, 13-15...)

Autor cituje aj sv. Bonaventúru: „univerzum (vesmír) je kniha, opisujúca svojho Tvorcu, v ňom možno nájsť jeho 3 prejavy: stopy (v každom stvorení), obraz (v každom človekovi) a podobnosť (iba u tých, ktorí sú s Bohom v blízkom vzťahu).“ Aj iní objavili trojičný princíp v prírode napr. sv. Patrik – trojlístok ďateliny, J. Newton – trojuholník. Dnešní špičkoví vedci si začínajú všímať tento trojkový princíp vo vesmíre a v hmote. Uvediem len niekoľko známejších príkladov. Tri pozorovania dokázali Big Bang: rozpínanie vesmíru, pozostatkové žiarenie a zloženie najstarších hviezd.

Alebo 3 základné častice hmoty: protón, neutrón a elektrón;

3 silové interakcie: silná, slabá, elektromagnetická;

3 na seba kolmé priestorové súradnice: dĺžka, šírka a hĺbka;

3 vesmírne energie: látková, žiarivá, vákuová;

3 princípy zachovania: energie, hybnosti a momentu hybnosti;

3 princípy mechaniky: zotrvačnosť, sila, akcia a reakcia.

Aj u človeka vidíme: telo, dušu a ducha, tiež voda sa nám prihovára ako para, kvapalina a ľad, ale stále je to H2O. Vybrala som len to, čo bežný človek pozná. Tých stôp je oveľa viac.

Ďakujeme Ti, Pane, že sa nám aj takto zjavuješ a utvrdzuješ našu vieru, ktorá vôbec nie je v protiklade s vedou. Aleluja!