25. marec 2009 sa zapíše do histórie našej farnosti. V ten deň sa po dvoch týždňoch uvažovania jej členov nad informáciami o možnostiach a variantoch nového organa znova zišla farská ekonomická rada.

P. dekan Cichý vyzval zvlášť každého člena, aby sa vyjadril, či je za stavbu nového organa v našom farskom kostole a akú alternatívu navrhuje. V projektovej štúdii sú navrhované 3 alternatívy. Farská rada odsúhlasila druhú alternatívu, ktorá sa skladá z 30 registrov, t.j. koncertný variant nie až taký finančne náročný, ako je prvá alternatíva. Znamená to, že organ by sa využíval predovšetkým na bohoslužby, ale aj na koncerty.

Ak by sa podarila jeho realizácia, bol by to najlepší organ v celom Prešovskom kraji. Samozrejme, pútal by pozornosť nielen slovenských koncertných organistov, ale aj svetových. Naše mesto by sa dostalo oveľa viac do povedomia kultúrneho diania či už na Slovensku, ale aj v iných krajinách. V Košiciach a v Bardejove sú medzinárodné organové festivaly Ivana Sokola a Jozefa Grešáka. Taktiež v Humennom a v Levoči sú organové dni, tak prečo by nemohli byť aj v Sabinove? Domnievam sa, že by to bola tiež nezaplatiteľná motivácia pre budúcich absolventov našej základnej umeleckej školy.

Treba si uvedomiť, že nielen z materiálnych vecí žije človek. Ak by sme sa pozreli na celoslovenský priemer stavby nových organov, zistili by sme nelichotivú skutočnosť. Veď organ neodmysliteľne patrí do našich kostolov, aby bol oslávený Boh, ktorý je Pánom a Kráľom celého vesmíru. Nedá sa donekonečna spoliehať len na predkov, ktorí žili pred stáročiami a postavili náš starý organ Rieger, opus č. 1391. Nastala výzva pre nás a pre našu generáciu. Organ sa stavia na 200 – 300 rokov a je morálnym prostriedkom kultúrneho dedičstva celého národa.

A prečo práve teraz? Lebo zoskupenie nadšencov naklonených tejto myšlienke, vrátane miestneho p. dekana, tu nebola za mojej 40-ročnej služby za organom ani raz. Hovorilo sa síce o stavbe nového organa, ale žiaľ, iba hovorilo. Ak by niekto v sebe objavil charizmu a ochotu angažovať sa v tejto veci, je vítaný. Preto prosíme celú našu farnosť, jednotlivé spoločenstvá, aby ste sa na tieto úmysly modlili a aby Pán požehnal toto dielo.

foto foto