14. septembra uplynulo 140 rokov od okamihu, keď začal pracovať náš Spolok svätého Vojtecha.V Trnave sa zišli veriaci aj kňazi z celého okolia, aby slávili bohoslužbu a kde sa uskutočnilo zakladajúce valné zhromaždenie SSV. Andrej Radlinský, zakladateľ SSV, sa v tom čase už trinásť rokov usiloval získať súhlas pre stanovy SSV.

Množstvo kompromisov, ale i zdanlivých prehier nakoniec prinieslo vytúžený cieľ.Valné zhromaždenie odsúhlasilo stanovy, vedenie a výbor SSV. Nastal okamih, keď spolok mohol začať pracovať. Prečo vôbec takáto myšlienka vznikla a akú úlohu chcel spolok plniť? V tom čase na vydávanie kníh v celom Uhorsku existoval Spolok svätého Śtefana. A to bolo žalostne málo. Kňazi okolo Andreja Radlinského cítili, že slovenský národ potrebuje toho tak veľa. Preto jedným z prvých cieľov SSV bolo vydávanie učebníc pre slovenské ľudové školy, abecedárov, počtovníc, čítaniek. Až potom mohli nasledovať kalendáre na všeobecné vzdelávanie, životopisy svätých, Sväté písmo a ďalšie knihy. Snahe vzdelávať slovenský národ po stránke náboženskej muselo predchádzať veľké úsilie naučiť ľudí čítať, písať, počítať.

Samotná myšlienka založiť SSV mala jednoduchú a účinnú logiku. Cieľom združovania jeho členov bolo a zostáva vydávanie lacných kníh. Ak vedenie vie, že má niekoľko desiatok tisíc členov, vydá ten istý počet kníh a vie, že všetky sa dostanú k čitateľom. Preto aj dnes je SSV schopný za členský príspevok štyri eurá zabezpečiť pre každého člena dve knihy ročne (Pútnik svätovojtešský a podielovú knihu) a v posledných rokoch celovečerný film na DVD a tiež 15-percentnú zľavu na každú knihu vydanú vydavateľstvom SSV.

SSV dnes plní aj úlohu vydavateľstva, ktoré pre potreby Katolíckej cirkvi na Slovensku vydáva nevyhnutnú literatúru v podobe oficiálnych dokumentov Cirkvi, liturgických kníh, ale aj učebníc náboženstva.

Veľmi užitočné by bolo, keby sme svojich blízkych dokázali obdarovať dobrou duchovnou literatúrou. Všetci sa môžeme pričiniť o šírenie viery aj týmto spôsobom.

PS.V súčasnosti je v Sabinove 248 členov, ktorí sú aktívni v rôznych spoločenstvách našej farnosti. Od 27.9. budú každý deň na fare v knižnici po večerných svätých omšiach,v sobotu aj ráno aj večer,v nedeľu po každej svätej omši odovzdávané pre členov SSV podielové knihy, pútnik svätovojtešský, DVD a vreckový kalendárik s kupónmi. Členský ročný poplatok pre člena je 4 € (za každý milý dar finančný naviac vám zo srdca ďakujeme už vopred). Je možné si objednať kalendáre na rok 2011 a knihu Nábožné výlevy od Andreja Radlinského.