Každý veriaci je nositeľom mena christianos – patriaci Kristovi. Takto vydáva svedectvo o svojom Pánovi. Pretože sme zažili blízkosť Boha, máme s ním skúsenosť, preto máme istotu, že to, čo predchádzajúce generácie veriacich odovzdali ako Bohom zjavené, je skutočne pravdivé.

Základy viery nájdeme vo Svätom písme. To, čomu hovoríme viera, je v Starom zákone formulované ako „Spoľahnúť sa na Pána“. Príkladmi toho sú Mojžiš, Noe, Abrahám a ostatní, ktorí sa spoľahli na Pána. Títo menovaní urobili to, čo od nich Boh žiadal, lebo sa na neho spoľahli. Dôverovali, že to, čo žiada, je dobré, dokonca v ľudsky nerozumnej situácii.

Viera je v prvom rade vzťah dvoch osôb – človeka a Boha. Základným pilierom v tomto vzťahu je dôvera, spoľahnutie sa. Po ňom nastupuje skúsenosť zo spoľahnutia sa. Môžeme povedať spolu s apoštolom Pavlom, že: „Viera je základom toho, v čo dúfame, dôkazom toho, čo nevidíme“ (Hebr 11,1). Mali by sme svojím životom ukazovať na Boha a pozývať ostatných: „Poďte, skúste a presvedčte sa, aký dobrý je Pán“ (Ž 34, 8).