Služba mimoriadnych vysluhovateľov sv. prijímania vznikla až po II. vatikánskom koncile. Jej úlohou je pomáhať kňazom a diakonom rozdávať sv. prijímanie veriacim a chorým, aby sa posilňovali Eucharistiou a cítili, že sú zjednotení nielen s Pánovou obetou, ale aj s farským spoločenstvom. Mimoriadnym vysluhovateľom svätého prijímania je akolyta, ako aj iný veriaci, ktorý má vek a vlohy stanovené dekrétom Konferencie biskupov a predpísaným liturgickým obradom je prijatý do služby mimoriadneho vysluhovateľa sv. prijímania.

Ako mimoriadni vysluhovatelia sv. prijímania (v našej farnosti ako poverení laici), prinášame pravidelne každú nedeľu sv. prijímanie vyše 60 chorým členom nášho farského spoločenstva. V Sabinove Dugas Stanislav (centrum pre seniorov a Ružová ul.), Dzurík Marián (Hliník), Fecko Ján (Ul. mieru, Puškinova, Prešovská, Švermova, Matice slov.), Janič Pavol (centrum mesta, 17. novembra, Hollého ul.), Jurko Jozef (Ružová ul.), Leško Bartolomej (ulice na „Hure“), Kropiľák Jozef (9. mája a Komenského), Kovalík Jozef (Komenského), Kollár Ľubomír a Kováč Július. V Jakubovanoch – Kandráč Pavol a Revák Jozef ml. Tiež sa stretávame pravidelne raz mesačne s p. kaplánom Lukášom, aby sme rástli spolu vo viere a snažíme sa tak ako aj Vy o budovanie osobnej svätosti. V prípade, že máte v rodine starého alebo chorého človeka a chcete mu sprostredkovať prijímanie Eucharistie pravidelne alebo počas sviatkov, môžete kontaktovať našich kňazov alebo niektorého z vysluhovateľov.

A čo treba zachovať počas samotného obradu? Na stôl treba dať biely obrus, sviecu a kríž. Potrebný je aj pohár s vodou, ktorá sa použije na purifikáciu prípadných čiastočiek hostie (táto voda sa má potom vypiť, prípadne vyliať napr. ku kvetom). Starí a trpiaci na nejakú chorobu, ako aj tí, čo sa o nich starajú, môžu prijať Eucharistiu, aj keď niečo zjedli počas hodiny pred prijímaním. Samozrejmosťou by mala byť aj účasť všetkých prítomných členov rodiny na posvätnom obrade u Vás doma.

Na záver sa chcem poďakovať všetkým, ktorí sa za nás vysluhovateľov a za našu službu vo farnosti modlia. Chceme Vás uistiť, že aj my sa za Vás všetkých a za našu farnosť modlíme.