Pondelkové ráno sa v našej škole začína obyčajne svätou omšou. Prítomní žiaci z 9.B prosili o niečo viac ako inokedy. Barbora Lažová, žiačka 9.B, si v tento deň trúfla prekonať slovenský rekord. Odhodlala sa zapísať 1000 číslic za desatinnou čiarkou Ludolfovho čísla spamäti.

Už skutočnosť, že v minulom školskom roku vedela spamäti zapísať Ludolfovo číslo s 500 číslicami, v nás vzbudzovala obdiv a za necelý rok ich Barborka doplnila na tisícku.

Ako sme videli i počuli v TV Markíza, 26. apríla 2010 bol zaznamenaný rekord Barbory Lažovej, ktorá zapísala hodnotu Ludolfovho čísla s 1000 číslicami za desatinnou čiarkou v priebehu necelých pätnástich minút.

Hodnotu čísla pí zapísala presne, na prvý pokus, bez jediného zaváhania. Barborka prezentovala triede i celému Slovensku vynikajúcu pamäť. Po úspešnom stopercentnom monitore z matematiky je to jej ďalší číslicový úspech.

Svojím počinom sa Barborka pridala k ľuďom, ktorým nielen učaroval svet čísel, ale aj k ľuďom, ktorí chcú niečo dokázať.

Aj keď zápis čísla pí s množstvom číslic za desatinou čiarkou spamäti nemá pre ľudstvo veľký význam, prístup Barborky a odhodlanie zdolávať prekážky jej iste pomôže pri realizácii jej šľachetného osobného životného cieľa „urobiť niečo, čo by pomohlo ľudstvu“.

Blahoželáme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu a držíme palce pri zdolávaní ďalších predsavzatí.