Annamária Smetanková, Cirkevná ZŠ, VIII.A

Skôr než stromy zhodia šaty , skôr než nás zima vtiahne do bieleho sveta, zazrime tú krásu čarovnú, kde stromy sú odeté do farebných kabátov. Jedny do citrónovožltých, druhé v ohnivočervených, ba niektoré aj v čokoládovo-oranžových. Ale všetko nie je iba o stromoch. Je to aj o ľuďoch, ktorí sú vtiahnutí do práce či školy a aj o zvieratách , ktoré si hľadajú teplejšiu perinu. No tá číra nádhera spočíva hlavne v okolitej prírode, v pestrých kabátoch jesenných stromov.

Ján Slaninka, Cirkevná ZŠ, VIII.A

Koncom leta sa slnko začína skrývať. Už len raz začas sa ukáže a hodí na zem svoje lúče. V tom období začínajú stromy svoje veľké prípravy na maškarný ples. Všetky chcú byť tými najkrajšími. Jedine ihličnaté stromy si ťažkú hlavu nerobia, im sa najviac páči zelená. Ostatné sa však iba parádia a parádia. Jedny sa obliekajú do krvavočervenej, iné do slnečnej žltej či oranžovej. Len čo sú všetky listy krásne sfarbené, vietor sa teší na novú zábavku. Veľmi rád hvízda v korunách stromov a naháňa sa za listami. Listy sa smejú a smejú, až sa za bruchá chytajú. Pritom sa však pustia a padajú dole ako profesionálni parašutisti. Keď dopadnú, lenivo sa rozvaľujú na zemi, kým ich usilovní ľudia nepozhŕňajú do úhľadných kôpok. Potom odvšadiaľ počuť detský krik plný radosti, keď šantia v lístí. Stromy sú aj naďalej krásne a hoci sa im na rukávoch robia diery, nič si z toho nerobia. Rozlietaný vietor rád zavíta aj na lúku, kde na neho čakajú šarkany, ktoré sa ho snažia dobehnúť. Stromy už potom jeden za druhým zhadzujú šaty a pripravujú sa na príchod zimy.

Katarína Ondrijová, Cirkevná ZŠ, VIII.A

Hustá koruna javora už šuští a povieva sťa zlatistá kučeravá hlávka. Čosi šepká! Rozpráva si s vetrom rozprávky? A či hovorí pestré príbehy tým, čo počúvajú? Každý má svoj príbeh. Všetko okolo sa teší z farieb jesene. I škovránok, ktorý letí k javoru, spieva ódu na jeseň. Ten nádherný strom, taký mohutný, musí byť domovom mnohých rodín. Vyrastá na križovatke chodníčkov, akoby už čakal na zimu, aby si mohol prezliecť šaty. Aj slabnúce slnko hreje na tú nádheru, aby všetky listy žiarili. Otvorte oči a vnímajte čaro jesene!