Najsvätejšia zo všetkých brán Božieho milosrdenstva, ktorou je Ježišovo Srdce, zostáva otvorená a stále (tak ako na známom obraze milosrdného Ježiša) vytekajú z tejto brány pramene životodarnej lásky. Milosrdenstvo totiž „trvá z pokolenia na pokolenie.“

Praktickým spôsobom nasledovania milosrdného Pána sú skutky milosrdenstva, ktoré Cirkev formuluje na základe známeho úryvku z Evanjelia podľa Matúša, kde Kristus hovorí: „Bol som hladný a dali ste mi jesť, bol som smädný a dali ste mi piť, bol som nahý a zaodeli ste ma, bol som vo väzení a prišli ste ku mne (Mt 25, 31 − 46). Kristus sa tri razy po sebe opýtal Petra: „Miluješ ma?“ Po kladnej odpovedi ho následne posiela: „Pás moje ovce.“ Inak povedané, ak ma miluješ, choď a svedči o mne – slovom, skutkom, životom. Aby sme si na tieto skutky spomenuli, zamysleli sa nad nimi a aby sme ich uvádzali do života. Je to konkrétna cesta, ako prebudiť naše kresťanské svedomie a nasledovať Krista. Skutkami duchovného milosrdenstva je radiť pochybujúcim, poučovať nevedomých, napomínať hriešnikov, tešiť zarmútených, trpezlivo znášať krivdu, modliť sa za živých a mŕtvych.

Nestačí, aby iní boli milosrdní k nám, ale aj my voči iným. Boh dal ľudstvu svojho Syna, lebo nás miluje, a to bez podmienok a bez toho, či si to zaslúžime.