V predchádzajúcom čísle Farského listu nám o. Michal Zamkovský predstavil ciele očakávaných misií – „milostivého času“, aby sme „sa obrátili, verili evanjeliu ... a radikálne si zvolili Krista“. Aby to bolo možné, vyzýva nás tiež k „dobrej príprave a modlitbovému zázemiu“.

Chceme Vás preto všetkých pozvať k sedem dňovej modlitbe za naše mesto aj filiálky. V Sabinove aj na filiálkach začneme spoločne krížovou cestou na námestiach, počas nasledujúcich piatich dní obídeme v skupinkách všetky ulice mesta a obidvoch obcí a na záver v siedmy deň sa počas adorácie zapojíme do eucharistickej procesie okolo kostolov, s požehnaním na štyri svetové strany. Prečo však práve takáto forma modlitby?

V 6. kapitole knihy Jozue čítame o tom, ako Boh vydáva do rúk Izraela opevnené mestom Jericho. Izraelský národ so svojimi kňazmi a archou zmluvy obchádza toto mesto počas siedmych dní. V posledný deň za zvukov trúb a kriku veriaceho ľudu obrovské múry mesta padajú bez toho, aby sa ich čo len dotkli.

Našim úmyslom modlitby je na jednej strane požehnanie mesta v ktorom žijeme, našej zeme, práce, inštitúcií, domov, rodín a všetkých ľudí, ktorí sú pozvaní počúvať evanjelium zvlášť počas misií. Na strane druhej sa takouto modlitbou púšťame do boja proti „múrom“ zlého, ktoré vyrástli v našich srdciach, mysliach, vzťahoch. Proti múrom hriechu, predsudkov, neodpustenia, neprijímania Božieho slova a spásy v Ježišovi Kristovi. Takouto modlitbou dobývame zlým okupované územia pre Ježiša. Boh nás pozýva do spolupráce a je to naša viera, ktorá mu otvára zavreté brány. S vierou preto budeme prosiť aj za tých, ktorí zatiaľ pozvanie na misie nepočujú, ignorujú, neprijímajú. Aby neodolali, prišli a mohli byť dotknutí, oslobodení a uzdravení Ježišom spolu s nami.

Aj dnes totiž platí Boží prísľub: Ak „môj ľud, ktorý sa volá mojím menom, sa skloní a bude sa modliť, bude hľadať moju tvár a odvráti sa od svojich zlých ciest, ja vypočujem z neba, odpustím ich vinu a ich zem uzdravím.“ 2 Krn 7,14

Naše „dobývanie nepriateľom okupovaných území späť pre Ježiša“, bude prakticky prebiehať nasledovne:

  • modlitba bude rovnako prebiehať v Sabinove, Orkucanoch aj Jakubovanoch;
  • v piatok 22.2. sa všetci o 17:45 stretneme na krížovej ceste okolo námestia;
  • v sobotu až stredu sa budeme postupne v skupinkách modliť za jednotlivé ulice, vždy večer po svätej omši a to modlitbu svätého ruženca a korunku k Božiemu milosrdenstvu;
  • výnimkou je nedeľa, kedy do ulíc pôjdeme popoludní po krížovej ceste;
  • v kostole sú k dispozícii hárky s rozpisom jednotlivých ulíc a skupiniek, do ktorých sa môžete vopred zapísať;
  • ku ktorejkoľvek skupinke sa môžete pripojiť hociktorý deň aj keď nebudete zapísaní;

Jericho spoločne obchádzal celý izraelský národ – kňazi, bojovníci, rodičia s deťmi, dospelí aj starí. Pozývame teda skutočne všetkých – pripojte sa celá rodina spolu s vašimi deťmi aspoň k jednej skupinke. Starí rodičia, vezmite svoje vnúčatá. Nezabudnite pozvať svojich kolegov či priateľov.