Už tretí rok funguje v našej škole záujmový útvar Poznávanie a ochrana prírody, v ktorom sa žiaci môžu dozvedieť mnoho nových informácií z oblasti ochrany prírody nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Nie je to len klasické získavanie vedomostí, ale žiaci vďaka rôznym dokumentárnym filmom, hrám a aj samotnému zážitkovému učeniu či pobytu v teréne objavujú a spoznávajú tajomný svet prírody.

Počas prvých hodín sa žiaci dozvedeli, ktorý patrón si ich, ako začínajúcich ochranárov, zoberie pod svoju ochranu. Nie je to nik iný ako sv. František z Assisi. Venovali sme mu niekoľko hodín, kde sme poznávali jeho život, rozprávali si mnohé príbehy z jeho života a neraz sme navštívili aj školskú kaplnku.

A svojou návštevou nás poctil aj živý františkán – páter Gabriel, ktorý pôsobí v kostole sv. Jozefa v Prešove. Páter Gabriel prišiel autobusom, na sebe mal hnedý habit a veľmi sa na žiakov tešil. Tí ho hneď po príchode začali zasypávať otázkami a zvedavými pohľadmi. Páter Gabriel sa najprv predstavil, povedal pár slov o sebe a potom prišli na rad deti. Rozprával o sv. Františkovi, o jeho stretnutí s vlkom z Gubbia, o Františkovej láske k stvorenstvu, no nezabudol žiakov aj poučiť o tom, ako by sa mali k prírode správať a prečo by tak mali robiť. Samotnú besedu sme ukončili vďakou a modlitbou v našej kaplnke.

A ako vnímali besedu samotní účastníci?

„Dozvedela som sa zaujímavé veci. Bola to zábava, veľmi ma to bavilo. Dozvedela som sa, že sv. František z Assisi mal stigmy a že mal rozdelenú záhradu na dve časti – na upravenú a na voľne rastúcu.”  (Alžbeta)

„Páčilo sa mi, ako veľmi mal sv. František rád prírodu a deti.” (Matúš)

„Na františkánoch sa mi páči, že pomáhajú, sú milí, pekne rozprávajú a nosia oblečenie a chápu deti.” (Radovan)

„Dozvedel som sa nové veci. Zistil som, že život sv. Františka z Assisi je zaujímavý.” (Matej)

„Páči sa mi, ako sa františkáni starajú o chorých.” (Richard)

„Najviac sa mi páčilo, ako sa páter Gabriel pekne predstavil a ako zaujímavo rozprával.” (Tamara)