Drahí, ako je nám všetkým známe, vyhlásenie Roka sv. Ondreja, ktorý sme pred časom začali, nemá iný význam ako ten, ktorý v sebe ukrýva jeho podnadpis: duchovná obnova našej arcidiecézy. Táto duchovná obnova našej arcidiecézy si kladie za úlohu spolu sa pýtať Pána, čo robiť v tejto dobe a hľadať na to odpovede v Pánovom slove – vždy a všade.

V tomto našom snažení voláme na pomoc prvého apoštola a nášho patróna, sv. Ondreja. V našom živote je neraz potrebné začínať akoby odznova, znova a znova sa vracať k najhlbším prameňom. A preto Rok sv. Ondreja má tento význam: nanovo sa stretnúť a prebývať so živým Kristom predovšetkým prostredníctvom jeho slova. V tomto duchu sme vypracovali plán, podľa ktorého vám bude ponúkané lectio divina ako aj farská katechéza pre deti a dospelých. V tomto duchu zjednocujúcou témou tohto roka je EVANJELIZÁCIA v nasledovnom rozvinutí, ktoré bude pripravené na každý mesiac (okrem júl, august):

  1. Povolanie k evanjelizácii – Moja túžba byť s Ježišom – Učiteľ, kde bývaš? (Jn 1, 35 – 39)
  2. Rozhodnúť sa pre evanjelizáciu – Moja odpoveď na Božie volanie – Hneď zanechali siete (Mk 1, 16 – 20)
  3. Evanjelizácia cez osobný vzťah – Ondrej Petrovi – Našli sme Mesiáša (Jn 1, 40 – 42)
  4. Evanjelizácia nás robí rovnými – postavenie v Cirkvi zodpovedá veľkosti služby – A toto sú mená dvanástich apoštolov: prvý Šimon, zvaný Peter, a jeho brat Ondrej (Mt 10, 2)
  5. Evanjelizácia prostredníctvom služby v komunite – chlapec s dvoma rybami a piatimi chlebami (Jn 6, 1-9)
  6. Eucharistia - prameň evanjelizácie – veľký predobraz Eucharistie – zázračné rozmnoženie chleba (Jn 6, 1-13)
  7. Evanjelizácia prostredníctvom jednoty – Ondrej spolu s Filipom za Ježišom – privádzajú k Ježišovi Grékov, keď ho chcú vidieť (Jn 12, 20 – 22)
  8. Evanjelizácia prostredníctvom čítania znamenia čias – spolu s Ondrejom a ostatnými apoštolmi sa pýtať Pána (Mk 13, 1 – 4)
  9. Evanjelizácia prostredníctvom ochoty zomrieť za Krista.

Všetky materiály ohľadom roku sv. Ondreja a s tým súvisiacich skutočností (ako napr. prednáška o Lectio divina a pod.) budú na stránke našej arcidiecézy www.rimkat.sk . Je už pripravená nová verzia tejto stránky, kde bude jedno okno venované Roku sv. Ondreja.

Okrem toho sa chystá aj diecézna púť, ktoré bude spojená s prebratím relikvií sv. Ondreja, apoštola a ich prenesenie do našej katedrály. Táto púť sa plánuje na koniec septembra v širokej finančnej a ponukovej variabilite (3 možnosti autobusom a 3 letecky). Všetci účastníci tejto diecéznej púte sa stretnú v Amalfi (Taliansko) 25. septembra spolu s arcibiskupom na duchovnom celodennom programe, ktorý bude spojený s prebratím relikvií sv. Ondreja. Systém prihlasovania bude priamo na cestovnú kanceláriu. Počet účastníkov, zvlášť letecky, je obmedzený. V októbri sa chystá aj konferencia na aktuálnu tému v súvislosti s pastoráciou. Témou februárových rekolekcií bude katechéza.