Svätý Otec Benedikt XVI. vyhlásil mimoriadny Rok kňazov, ktorý začal  19. júna t.r., na slávnosť Najsvätejšieho Srdca Ježišovho a bude trvať do 19. júna 2010. Na tento rok pripadne aj 150. výročie smrti svätého farára z Arsu, Jána Máriu Vianneya, ktorý bol opravdivým príkladom pastiera v službe Kristovmu stádu.

Bude to rok, počas ktorého budeme znovu objavovať krásu a dôležitosť kňazstva a všetkých vysvätených služobníkov a priblížime tieto skutočnosti celému svätému Božiemu ľudu: zasväteným mužom i ženám, kresťanským rodinám, trpiacim, ale predovšetkým mladým, ktorí sú citliví na veľké ideály, prežívané s opravdivým elánom a vytrvalou vernosťou.

Témou tohto roka je „Vernosť Krista, vernosť kňaza”, ktorú zvolil Svätý Otec a ktorá má poukazovať na absolútny primát milosti a zároveň na nevyhnutný slobodný súhlas vychádzajúci zo srdca milujúceho, majúc na pamäti, že meno lásky v horizonte času je „vernosť“.

Pri príležitosti otvorenia Roku kňazov bude do Vatikánu prenesená aj relikvia srdca sv. Jána Máriu Vianneya, toho srdca, ktoré bilo v súzvuku s božským srdcom Dobrého Pastiera.

Okrem presbyterov, jednotlivých kňazov a farností, bude dobré zapojiť aj inštitúty kňazskej formácie, združenia a hnutia, v ktorých je veľa mladých, a tiež katolícke školy všetkých typov a stupňov, kláštory, inštitúty zasväteného života a všetky cirkevné spoločenstvá, ktoré podľa vlastných podmienok a vlastnej charizmy môžu ponúknuť cenný príspevok k Roku kňazov. Na záver roka sa bude konať Svetový deň kňazov, ktorý vyvrcholí v Ríme na slávnosť Najsvätejšieho Srdca Ježišovho v r. 2010 za prítomnosti Svätého Otca.