RoboCup je súťaž v stavbe a programovaní robotov pre základné a stredné školy. Pripravuje ju Slovenská spoločnosť elektronikov v spolupráci s Ministerstvom školstva. Tohto roku sa naša škola rozhodla priblížiť súťaž Sabinovčanom. Viacerí ste sa prišli na to čudo pozrieť osobne a pre ostatných uvádzame aspoň kúsok z reportáže na www.robotika.sk, kde nájdete podrobný popis akcie, fotky a videá:

„Slovenské národné kolo sa opäť, ako už býva zvykom, presunulo na nové miesto - tento raz do malebného mestečka Sabinov na východnom Slovensku s bohatou históriou a nádhernými pamiatkami. Okrem čerstvého vzduchu nás v Sabinove privítal primátor mesta Ing. Peter Molčan, ktorý prejavil o roboty veľký záujem. Súťažiacim sa zdôveril s tým, že má k našej oblasti blízko, keďže elektrotechnika je jeho odbor a sám predtým pôsobil ako učiteľ na strednej priemyslovej škole v Prešove. Organizátori z CZŠ sv. Jána Krstiteľa pripravili pre súťažiacich i porotu ideálne podmienky. Súťaž prebiehala v telocvični, ktorá bola len pár metrov vzdialená od tried, kde si mladí robotici mohli rozložiť svoje náradie a techniku. Na opačnej strane bol štáb organizátorov s pripojením na internet a zariadenou kanceláriou. V telocvični boli k dispozícii dve kompletné ihriská pre kategóriu Rescue A, po dve futbalové ihriská pre kategórie Soccer A (ihrisko s mantinelmi) a Soccer B (hrá sa na auty) a javisko pre tanečné predstavenia. Keďže počasie bolo daždivé, dobre nám padlo, že všetko, vrátane jedálne bolo pod jednou strechou. Ranná a večerná 10-minútová prechádzka na ubytovňu zabezpečila potrebnú minimálnu dávku pohybu. Organizátori si na príprave dali záležať a patrí im za to česť a sláva. :)“

K tradičným disciplínam patrí Futbal robotov, Záchranár, Tanec s robotmi, Konštrukcia a tento rok pribudla nová disciplína Rescue B, kde sa roboty pohybujú v zložitom bludisku, v ktorom hľadajú obete vyžarujúce tepelné žiarenie.