Relikvia sv. Cyrila, ktorá putuje po Slovensku pri príležitosti blížiaceho sa 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie, zavíta do našej farnosti v budúcom týždni v utorok 17. 4. Pri rannej sv. omši ju privítame po prinesení z farnosti Široké. Počas celého dňa bude otvorený kostol a relikvia vystavená, aby veriaci mohli prísť prejaviť úctu a pomodliť sa. Program vyvrcholí večernou sv. omšou k úcte sv. Cyrila a Metoda, ktorú bude celebrovať o. biskup Stanislav Stolárik a záverečnou pobožnosťou, po ktorej sa rozlúčime a odnesieme relikviu do farnosti Ražňany.

„Ich pôsobením (sv. Cyrila a Metoda) naši predkovia vstúpili do európskych dejín do vtedajšieho sveta svojou písomnou kultúrou, právnym poriadkom, predovšetkým však s etickými normami kresťanstva. Svojou múdrosťou predišli storočia, keď osvojovanie evanjelia prijímali autenticky vo svojej rodnej reči.“ (nitriansky biskup Viliam Judák)

“A tak je tu čas, aby sme znova začali túžiť po poznaní toho, čomu veríme. A aj keď nám je slovenčina blízka, akoby bola nezrozumiteľná, keď sa týka vecí viery. Preto je tu dnes znovu sv. Cyril, aby nám pripomenul, že ľud, ktorý v dávnych časoch pred 1150 rokmi bol od modiel odvrátený a pripútaný ku živému a pravému Bohu, tento ľud sa zdá byť dnes opäť priklonený k modlám materializmu, ktoré si cení viac než Boha.“ (gr.-kat. eparcha Milan Chautur)

foto