Najväčším ohrozením manželstva a rodiny dnes môže byť naša vlastná pasivita. Ak uveríme tomu, že sa nedá nič robiť, stane sa to realitou. Dejiny nás presviedčajú, že veľké veci sa diali aj prostredníctvom veľkej angažovanosti. Okrem toho, pre nás kresťanov je angažovanosť súčasťou vyznania viery, že naša budúcnosť nie je osudová, ale že je v Božích rukách. To neznamená, že by sme mali pasívne čakať, čo sa udeje. Naopak, musíme vidieť zmysel našej angažovanosti ako spoluúčasti na Božom diele. Aj dejiny spásy nás presviedčajú, že Boh človeka neustále pozýva do takejto spolupráce.

Blížiace sa referendum o ochrane rodiny je v tomto zmysle pre nás historickou výzvou. To, že doteraz bolo na Slovensku sedemkrát neúspešné referendum, znamená iba toľko, že sme doteraz neboli dosť angažovaní. Neznamená to, že to tak musí byť aj teraz! Naša úloha v tejto chvíli nespočíva iba v tom, aby sme sa referenda zúčastnili. Väčšina ľudí v našej spoločnosti, väčšina mužov a žien, drvivá väčšina rodičov, vôbec nevníma manželstvo muža a ženy, a rodinu na ňom postavenú, ako zastaraný stereotyp. Mnohí z nich ale nevedia, že na šťastnom manželstve záleží aj nášmu Bohu. Možno sme niekedy my kresťania boli natoľko zameraní na hriechy, ktoré ohrozujú manželstvo, že sme zabudli hovoriť o jeho kráse a hodnote, ktoré má v očiach Stvoriteľa.

Preto je nadchádzajúce referendum pre nás zároveň výzvou stať sa ohlasovateľmi evanjelia o manželstve a rodine. Hovoriť o tom, že manželstvo muža a ženy je možné žiť, a že Boh nám k tomu vie dať dostatok prostriedkov. Že nemusíme meniť heterosexualitu za homosexualitu, aby žena a muž mohli nájsť naplnenie. Že muž a žena nemusia meniť svoju rodovú identitu, aby si mohli byť rovnocenní a navzájom si jeden druhého vážili.

Je výzvou pre nás kresťanov, aby sme v našom okolí ohlasovali, že nadchádzajúce referendum nie je bojom proti homosexuálne orientovaným ľuďom. Veď mnohí práve v našich spoločenstvách a farnostiach nachádzajú skutočnú pomoc a prijatie vďaka službe odborníkov a vďaka vedomiu, že v Ježišovi sme si navzájom bratmi a sestrami.

Je výzvou pre nás kresťanov, aby sme v našom okolí ohlasovali, že nadchádzajúce referendum nie je nerešpektovaním rovnosti muža a žena, lebo biblické posolstvo má neustále jeden z najväčších vplyvov na posilňovanie zápasu o skutočnú rovnosť mužov a žien.

Je výzvou pre nás kresťanov, aby sme v našom okolí ohlasovali, že nadchádzajúce referendum nie je odmietaním sexuálnej výchovy detí, lebo múdre vyučovanie hodnôt od najútlejšieho veku, a to aj v oblasti vzťahov, tela a intimity veku primeraným spôsobom je účasťou na Božej pedagogike a napĺňaním Ježišovho misijného príkazu.

Veľkou výzvou pre nás je však aj to, aby sme rozhodne odmietli, ak sa niečo, čo je blízke menšine, začne presadzovať ako životný štýl pre všetkých. Aby sme rozhodne vyjadrili presvedčenie, že možnosť vybrať si pohlavie na základe momentálnej túžby neposilní zápas o rovnoprávnosť mužov a žien. A nakoniec, aby sme sa postavili proti výchovným metódam, ktoré budú v procese školskej výchovy od malička redukovať pohľad detí v citlivých otázkach sexuálnej orientácie namiesto výchovy k hlbokým vzťahom a k vznešenému poslaniu byť dobrými manželmi a rodičmi.

Som presvedčený, že sa nájdu mnohí, pre ktorých sa apoštolát rodiny stane jednou z hlavných priorít nasledujúcich mesiacov. Našou úlohou nie je v prvom rade zmeniť legislatívu, aby sa podľa nej všetci museli riadiť. Našou úlohou je, aby sme sa sami dobre zorientovali v tom, čo sa okolo nás deje a aby sme o tom povedali iným. Ešte dôležitejšie však je, aby sme svedčili o našej radosti z evanjelia rodiny. Aby sme do spoločnosti prinášali zvesť o tom, že Bohu na manželstve a na rodine záleží ešte viac, ako komukoľvek z ľudí.

(viac informácií na www.rodovateoria.sk)