Kniha Bez strachu síce nie je zaručeným návodom ako z nášho života vylúčiť strach, ponúka však pár jednoduchých no silných rád, ktoré v boji zo strachom môžu zavážiť.

Dobré správy dnes prestali byť v kurze. Podľa toho, čo nám médiá ukazujú, je svet “jedno hrôzostrašné miesto“. Všade sa hovorí o podvodoch, katastrofách, následkoch krízy, haváriách či strate zamestnania. Táto pestrá paleta negatív vytvára živnú pôdu pre strach. Bojíme sa nezaplatených účtov, straty zamestnania, o svojich blízkych, zákernej choroby. Často i toho, že sa znemožníme, že budeme niekomu na smiech, že sa nebudeme druhým páčiť, že po nás na svete nič neostane. „Zdá sa, že strach si prenajal v susedstve budovu a otvoril si v nej obchod. Predimenzovaný strach sa v našom srdci delí o miesto so šťastím. Šťastie sa sťažuje a nakoniec dáva výpoveď,“ uvažuje Lucado. Nehovorí pri tom o pozitívnom strachu, ktorý zabráni dieťaťu vbehnúť pod auto, či dospelému do horiaceho domu a riskovať život len preto, aby zachránil časť svojho majetku. Zamýšľa sa nad zbytočným strachom a mukami, ktorý ich zvnútra postupne zožiera.

Strach nestavia, rúca

Ako píše Lucado, strach nikdy nenapísal symfóniu, nevyliečil chorobu, nevytiahol rodinu z biedy, nikomu nezachránil rodinu ani vzťah. Odvaha áno. „Urobili tak ľudia, ktorí sa odmietli radiť so strachom či krčiť sa pred svojimi obavami.“ A preto je načase začať s ním bojovať. Podľa Lucada si potrebu tohto boja uvedomoval aj Ježiš. Zo 125 imperatívov, ktoré nám v evanjeliách dal, „21 nás vyzýva ‚nebáť sa‘, ‚neobávať sa‘, ‚mať odvahu‘, ‚vzchopiť sa‘ či ‚vzmužiť sa‘“. Pritom druhý najčastejších príkaz, ktorým je milovať Boha a blížneho svojho – čiže základné prikázanie, sa v evanjeliách objavuje len osemkrát. Čo sa nám tým Ježiš snažil povedať?

Veci majú svoj zmysel

Max vo svojej knihe nepopiera, že život so sebou prináša ťažkosti a ľudí neraz stavia pred zložité situácie a rozhodnutia. No strach, ktorý nás vtedy zaplavuje a spútava, nie je riešením a situáciu vpred nepohne. Pri sebe máme starostlivého a dobrého Otca, o ktorého sa vždy môžeme oprieť. Aj zlé správy v našom živote majú svoje opodstatnenie. Treba sa na ne len pozrieť z pohľadu večnosti. „To, čo nám nedáva zmyslel v tomto svete, dá dokonalý zmysel vo večnosti. Mám dôkaz: ty v lone matky.“ Tak ako život dieťatka v maternici je prípravou na život po narodení, je aj pozemský život prípravou na ten, čo príde po ňom. Niektoré kapitoly v tomto živote sa preto môžu zdať nepotrebné. Mučeníctvo. Povodne. Holokaust. Bieda. Choroby či samota. „Ak predpokladáme, že tento svet existuje len pre pozemské blaženosti, tieto hrôzy to vyvracajú. Ale čo ak je tento svet lonom?“ pýta sa Lucado.

Svet stvoril Boh

Keď sa zdá, že situácia je napriek snahe, modlitbám a vynaloženému úsiliu beznádejná, „nakoniec sa všetko vyrieši, ak sa to nevyrieši, nie je to ešte koniec.“ Miesto strachu v našom srdci by preto mala zabrať dôvera, nádej a láska. „Svet predsa nestvoril držgroš, svet stvoril Boh.“ A to je azda ten najsilnejší argument, prečo byť odvážny a dostať sa z pod nadvlády strachu.

Max Lucado: Bez strachu, Kumran 2010, 184 strán. Knihu si môžete zakúpiť vo vašom kníhkupectve alebo objednať cez www.kumran.sk