Je ľahké povedať pravdu, keď s vami všetci súhlasia. Je ľahké tvrdiť, čo je správne a čo nesprávne, keď sa vás to netýka. Je ľahké predstierať, že ste kresťanom, keď všetko ide presne tak, ako ste si to zapísali do diára.

Dynah Careyová vie presne, čo to znamená. Šikovná a snaživá študentka, dcéra milujúcich rodičov, krásna mladá žena zasnúbená s múdrym a všetkými obdivovaným mužom, verné Božie dieťa. Ako princezná požehnaná a neustále ochraňovaná svojím otcom – všemocným kráľom.

Stačí iba chvíľka a všetko, čo vyzeralo byť dokonalo stále a správne, sa dostáva pod tlak bolesti, strachu, hnevu a hanby, ktoré skúšajú, čo je skutočné. Ružové okuliare sú rozbité a každý malý kúsok skla spôsobuje nové zranenia.

Dynah na ceste domov zneužije neznámy muž v mestskom parku a ona s hrôzou zisťuje, že čaká dieťa. Nečakane stráca všetko a získava to, čo nečakala. Zrazu nič nie je celkom čierne alebo biele. Bude schopná byť súčasťou sivej?

Dieťa zmierenia prináša nový pohľad na jednu z najkontroverznejších otázok našej doby. Sú ľudia hovoriaci, že každá žena musí mať právo sa rozhodnúť. Je dosť odvážny na to, aby akceptovali aj jej právo poznať dôsledky? A je potrat rovnakou vraždou aj keď je to problém vašej dcéry alebo priateľky? Francine Riversová citlivo, ale pravdivo píše o problémoch v rozmýšľaní ľudí na obidvoch stranách. O klamstvách, ktoré sme ochotní akceptovať napriek tichej bolesti hlboko v nás.