Advent je čas očakávania: človek čaká na Boha a Boh čaká na človeka. Ponúkam vám týchto šesť návrhov, ktoré by nám mohli pomôcť k lepšiemu prežívaniu adventu a k lepšej príprave na narodenie Spasiteľa v našich srdciach:

Svätá omša: Príďme cez advent častejšie. Nájdime si celá rodina spoločný čas, kedy môžeme prísť do kostola. Áno, chce to zrieknuť sa pohodlia, možno skôr vstať alebo sa niečoho vzdať. Prinesená obeta však prináša aj svoje ovocie celej rodine!

Modlitba v rodine: Nájdime spôsob modlitby, ktorý nám vyhovuje. Zapáľme sviecu, vytvorme atmosféru. Pomodlime sa ruženec alebo aspoň jeden desiatok spoločne.

Strelná modlitba počas dňa:  Môžeme ňou vyplniť čas na semaforoch alebo ozdobiť našu cestu do práce či do školy. Stačí si zvoliť nejaký verš z Písma a občas ho zopakovať. Napr. „Príď, Pane Ježišu!“ alebo „Daj nám väčšiu vieru!“.

Spytovanie svedomia:  Pár minút samoty každý večer pre seba a pre Boha. Zamyslime sa, ako sme prežili deň. Poďakujme za Božiu pomoc. Oľutujme hriechy.

Sebazápor:  Zriekanie sa niečoho pre Boha je mocná forma modlitby. Zriekame sa niečoho príjemného, dobrého, a tým vyjadrime našu túžbu po Bohu a jeho kráľovstve. Obetujme sa pre niečo alebo za niekoho. Nájdime formu zriekania, ktorú najviac potrebujeme.

Vytvorme zo svojho domova miesto lásky: Preukážme milosrdenstvo a lásku. Buďme zhovievavejší a slušnejší. Majme trpezlivosť s tými, čo sú blízko nás. Láskavo sa rozprávajme – nekričme, nesťažujme sa, neohovárajme... Buďme pohostinní a dobročinní.