Milí rodičia, tak ako vaše dieťa postupne rastie telesne aj mentálne, mal by rásť aj jeho vzťah k Bohu, o ktorý sa snažíte výchovou vo viere. Jej základom je každodenná (zvlášť nedeľná) náboženská prax vašej rodiny a váš osobný príklad. Pomáha jej náboženská výchova v škole, na ktorú ste vaše dieťa prihlásili. Vaše deti ešte potrebujú objaviť a začleniť sa aj do rodiny Kristovej Cirkvi, ktorú vytvárame všetci vďaka krstu a viditeľne sa s ňou stretávame v spoločenstve farnosti. Ježiš Kristus totiž Cirkvi zveril poklad Božieho Slova a svoje sviatosti, preto ju potrebujeme.

Na ceste rastu života viery všetci prechádzame jednotlivými etapami, pričom základom je uvádzanie do kresťanského života, ktoré je prepojené s prijatím troch najdôležitejších sviatostí: krstu, eucharistie a birmovania. Vaše deti prichádzajú do obdobia života, v ktorom môžu začať posilňovať svoju vieru prijímaním sviatosti Oltárnej a sviatosti pokánia (sv. spovede) po vhodnej príprave a zvládnutí potrebných predpokladov.

Preto vám ponúkame možnosť prihlásiť v budúcom šk. roku 2013/14 vaše dieťa do farskej prípravy na sviatosť pokánia a prijatie Eucharistie. Takáto príprava, podľa všeobecných usmernení Katolíckej cirkvi a na základe rozhodnutia nášho diecézneho biskupa (Dokumenty diecéznej synody košickej arcidiecézy, 2006), má prebiehať vo farnosti, do ktorej patríme podľa bydliska a nie podľa toho, kam dieťa chodí do školy. Tiež nestačí, aby dieťa navštevovalo 3. ročník ZŠ a automaticky bolo považované za pripravené na tieto sviatosti. Čoraz častejšie sa totiž stáva, že hoci sú deti prihlásené v škole na náboženskú výchovu, nemajú potrebné vedomosti, v mnohých rodinách chýba príklad náboženského života rodičov a nefunguje odovzdávanie viery, a tiež sa takéto rodiny nezapájajú do života farnosti a ani sa nezúčastňujú na nedeľnej sv. omši.

Naša farská príprava je preto zložená z aktivít, ktorými sa snažíme pomôcť rodičom v náboženskej výchove ich detí a deťom sa dobre pripraviť na sviatostný život a tiež ich začleniť do spoločenstva Cirkvi. Tvoria ju:

1. stretnutia rodičov detí – pravidelne raz v mesiaci, spravidla v nedeľu popoludní, v menšej skupine s kňazom – očakávame účasť oboch rodičov (min. jeden) – ich cieľom je pomôcť rodičom, aby vedeli, ako a o čom hovoriť s deťmi pri náboženskej výchove, povzbudiť ich osobnú vieru a tiež inšpirovať a oživiť ich rodinný náboženský život;

2. stretká detí v malých spoločenstvách – pravidelne raz v týždni, v malej skupinke vedenej animátorom, v niektorý deň v týždni popoludní – účasť detí je nutná (vytvárame ich s ohľadom na ich školský a krúžkový program) – cieľom je vytvorenie živého kresťanského spoločenstva, cirkvi v malom, v ktorom sa deti spolu modlia, čítajú Sv. Písmo, zdieľajú a vedú ku kresťanským životným postojom;

3. náboženská výchova v škole – dieťa má byť prihlásené rodičmi na náboženskú výchovu od 1. až do 9. ročníka ZŠ – cieľom vyučovania v škole je odovzdanie vedomostí o kresťanskej identite a kresťanskom živote (preto odporúčame prihlásiť deti na Cirkevnú ZŠ, kde sa celé vyučovanie nesie v tomto duchu) – deti ho majú absolvovať ako iné predmety: úspešne získať ponúkané vedomosti (ak vedomosti chýbajú, nemôže síce prepadnúť, ale ani nerastie vo viere);

4. liturgická formácia − sv. omše pre všetky deti – každú stredu večer vo farskom kostole (filiálky majú tiež sv. omšu pre deti vo svojom kostole) – účasť detí je potrebná, najlepšie aj s rodičmi – cieľom je spoločne sláviť našu vieru, priblížiť deťom sv. omšu, naučiť ich aktívne sa do liturgie zapájať a lepšie jej rozumieť – tu je dôležité, aby rodičia privádzali deti do kostola od malička, aby si „zvykli“ na prostredie a vedeli, čo sa robí a nerobí v kostole;

5. vedenie a výchova v kresťanskom duchu v rodinách – je to osobná úloha rodičov, ktorá je predpokladom dobrej prípravy na prijatie sviatostí vo farnosti a jej nutnou podmienkou je účasť na sv. omši v nedele a v prikázané sviatky, ktorú nekontrolujeme (ani podpismi, ani pečiatkami, ani inak) ale sledujeme, lebo ak chýba, je to vážny dôvod na oddialenie pristúpenia k sviatostiam.

Prihlásením dieťaťa rodičia potvrdzujú, že súhlasia s priebehom a rešpektujú podmienky prípravy na prijatie sviatostí vo farnosti, prejavujú ochotu zapojiť sa a berú na seba spoluzodpovednosť. Súčasne berú na vedomie, že pre nezáujem či nedbalosť sa dieťaťu predĺži príprava, alebo ju bude musieť opakovať. Ďalej sa rodičia prvoprijímajúceho dieťaťa zaväzujú:

a) dbať o to, aby sa ich dieťa pravidelne zúčastňovalo na celej sv. omši v nedeľu a v prikázaný sviatok, a tiež na detských sv. omšiach každý týždeň a aby mu sami dali dobrý príklad pravidelnou účasťou na sv. omši;

b) dbať o to, aby ich dieťa navštevovalo hodiny náboženskej výchovy v škole, aby tak malo primerané náboženské vedomosti (je to prirodzená povinnosť rodičov od krstu dieťaťa);

c) dbať o to, aby sa ich dieťa pravidelne zúčastňovalo na stretkách so svojím animátorom;

d) zúčastňovať sa stretnutí rodičov raz v mesiaci;

e) prihlásiť svoje dieťa na náboženskú výchovu v škole aj v ďalších ročníkoch ZŠ.

My, kňazi, aj ostatní naši spolupracovníci, katechéti a animátori, sa zasa zaväzujeme venovať sa vašim deťom zodpovedne, naplno a tak, aby v Ježišovi Kristovi našli svojho Spasiteľa a najlepšieho priateľa a v Cirkvi – farnosti svoju rodinu vo viere.

Ak prihlásite svoje deti na prípravu k prijatiu sv. spovede a Eucharistie, chceme im spoločne ukázať dôležitosť ľudského a Božieho odpustenia a potrebu sýtenia našej duše nielen vecami a zážitkami tohto sveta (v ktorých nikdy nenájdeme naplnenie), ale Slovom samého Boha a sviatosťou Oltárnou, v ktorej prijímame Božieho Syna.

Chceme totiž deti pripraviť na prijímanie dvoch sviatostí, ktoré môžeme najčastejšie prijímať, a bez ich skutočného častého prijímania si nevieme predstaviť náš živý osobný vzťah viery k Ježišovi Kristovi, od ktorého závisí celá naša večnosť.

Prihlášky budeme distribuovať rodičom cez katechétov v škole, dostanú ich všetci terajší druháci, ktorí sú naši farníci a navštevovali náboženskú výchovu, ale môžete si ju stiahnuť aj tu a doniesť osobne do farskej kancelárie v úradných hodinách.