Niečo o sebe a ako si sa stal kňazom:

Pochádzam z Brestova, malej dedinky v okrese Prešov, ležiacej na úpätí Slanských vrchov. Obaja moji rodičia sú učitelia. Mám jednu mladšiu sestru.

Boh robí zvláštne veci v živote každého jedného z nás. Máme všetci slobodnú vôľu, ale Boh je režisér... V minulosti som mal šťastie na výborných kňazov, s ktorými konfrontácia formovala môj vzťah k Bohu a Cirkvi, ako aj môj charakter. Všetko so všetkým súvisí a ja som od malička túžil byť kňazom. Božie cesty sú nevyspytateľné... :-) Boh rešpektuje našu originalitu a osobnosť, naše dobré i zlé stránky a každý človek na tomto svete má nejaké poslanie. Zmyslom života každého človeka – to znamená „byť ideálny“ – je naplniť Božiu vôľu. Dôležité je, aby sme plnili Jeho stvoriteľský plán. Môžeme ho naplniť dobre, naplniť slabšie, alebo nenaplniť vôbec. V tom spočíva pravé šťastie... A ja sa to snažím robiť ako kňaz.

foto

Doterajšie skúsenosti, záujmy a záľuby:

Sabinov je moje siedme miesto. Ako novokňaz som začínal v Lipanoch. Potom nasledovali iné farnosti, z ktorých najdlhšie som pôsobil v PO – Solivar.

Skúseností je za 8 rokov kaplánčenia dosť – niektoré pekné, iné menej pekné. Každá minca má dve strany... Zatiaľ som sa ale presvedčil o tom, že všetko sa raz vráti... To, čo Bohu či blížnemu darujeme i nedarujeme... Myslím, že úlohou každého kňaza je sprostredkovať druhým Boha. Sme iba nástroje v rukách Stvoriteľa. Nevenujem sa ničomu špeciálnemu. Teda klasická činnosť kňaza – vysluhovanie sviatostí a ľudský prístup.

Mojím životným krédom je: „Čo chceš, aby iní robili tebe, rob aj ty im.“ Mám rád fair play. Teda nemám rád, keď sú ľudia falošní a neprajní. Milujem prírodu, teda asi všetko, čo s tým súvisí – huby, kempovanie, poľovníctvo, rybárstvo, okrem toho dobré knihy, film, muzika...

Prvé dojmy v Sabinove a očakávania:

Už som sa naučil, že dojmy môžu klamať :-) Myslím, že mentalitou je Sabinov porovnateľný s Lipanami. A moje očakávania... Netúžim po plných kostoloch ani po veriacich bez hriechu – takí neexistujú. Túžim však po kresťanoch, ktorí veria hlavou i srdcom, ktorí o svojej viere rozmýšľajú, snažia sa ju žiť a vedia, prečo sú veriaci. Nestačí byť kresťanom len preto, že mám záznam v matrike pokrstených a raz za pár rokov odniesť nejaký papier na patričný úrad... Určite sa veľmi teším. Každý začiatok je niečím nový a originálny. Dúfam, že sa budeme obohacovať navzájom.