Pani riaditeľka, skúste sa nám na úvod predstaviť a niečo nám o sebe povedať.

Volám sa Katarína Hviščová. Som inžinierka ekonómie. Aj keď ženy nerady prezrádzajú svoj vek, ja s tým problém nemám. Každý človek má podľa mňa toľko rokov, na koľko sa cíti a ja sa na tých 46, ktoré oficiálne mám, ešte necítim. Som dvadsať rokov vydatá a spolu s manželom máme tri úžasné deti.

O tom, aká som, by mali rozprávať moji najbližší a priatelia. Myslím, že človek má tendenciu sám seba vidieť vždy v lepšom svetle, ako ho vnímajú iní. Z rozprávania mojich blízkych som vraj dosť otvorená (čo je niekedy možno na škodu), optimistická, spoločenská, mám rada ľudí, často sa nechám inšpirovať mladými, rada sa zabávam a smejem. Ale moje deti by vám určite povedali, že nie je dobré ma nahnevať, vtedy viem byť prísna a razantná.

Čo sa týka mojich záľub, rada lyžujem, plávam, rada si pozriem dobrý film alebo prečítam dobrú knihu. Vyrastala som v kresťanskej rodine, a tak mi príde prirodzené odovzdať všetky svoje vedomosti mladšej generácii.

Vyhrali ste výberové konanie. Je podľa Vás lepšie učiť, alebo riadiť?

Aj s učením, aj s riadením mám skúsenosti. Moje učiteľské začiatky boli veľmi dávno, keď som ako dobrovoľníčka učila deti v škole náboženstvo. Neskôr som učila matematiku na ZŠ a posledných päť rokov som učila na strednej škole ekonomiku a jej príbuzné odborné predmety. Čo sa týka riadenia, viedla som ako riaditeľka jednu súkromnú firmu a neskôr oddelenie v banke. Pevne dúfam, že sa mi všetky tieto moje skúsenosti podarí vhodne skĺbiť v pozícii riaditeľky cirkevnej základnej školy v Sabinove. Uvedomujem si však, že človek sám bez pomoci iných ľudí a bez Božieho požehnania veľa nezmôže. Preto prosím už teraz o vašu podporu, pomoc a modlitby.

Aké plány máte so školou?

Veľmi by som si želala, aby do tejto školy začalo chodiť viac detí. Rada by som Sabinovčanov presvedčila, že táto cirkevná škola má v tomto meste svoje opodstatnenie a pevné miesto. Viem, nebude to ľahké, ale viera v Boha ma naučila, že nič nie je nemožné... Asi všetci viete, ako CZŠ vyzerá. Z vonku je to ošumelá stará budova bez nových okien a s deravou strechou, ale na druhej strane je zasadená v úžasne krásnom prostredí. A z vnútra to tiež nie je až také zlé, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Áno, musíme sa pokúsiť o malý zázrak. Dúfam, že sa nám s podporou pána dekana, pána primátora, vás rodičov, učiteľov, podnikateľov, dobrovoľníkov i vás ostatných Sabinovčanov tento zázrak podarí uskutočniť.

Tak nám Pán Boh pomáhaj!

Čo by ste chceli realizovať najskôr?

Ako prvú vec sme spolu s pánom dekanom začali riešiť deravú strechu. Jej oprava by sa mala začať začiatkom septembra. V havarijnom stave je aj strieška nad vstupnými dverami do školy, ktorú sme už začali svojpomocne opravovať. Keďže peňazí je málo, opravu starých okien rozmýšľame riešiť tiež svojpomocne novými tesneniami, aby sa aspoň sčasti zabránilo veľkým únikom tepla. Pevne verím, že nám s touto vecou pomôžu rodičia i dobrovoľníci. Začiatok nového školského roka pripravujem spolu s novým zástupcom riaditeľa, Ing. Mgr. Jozefom Kovalíkom a ostatnými učiteľmi. O ďalších pripravovaných akciách a aktivitách vás budeme informovať aj na webovej stránke našej školy.

Ďakujem za rozhovor.