Niečo o sebe a ako si sa dostal k saleziánom.

Narodil som sa 29. 2. 1960 v Považskej Bystrici. Vyrastal som v obci Malé Lednicev jednoduchej veriacej rodine. Mám troch mladších súrodencov – dvoch bratov a jednu sestru. Môj otec je stolár. Podľa jeho vzoru som sa rozhodol študovať drevársky rezort – konkrétne drevársku priemyslovku v Spišskej Novej Vsi. Po jej skončení som pracoval v malej firme – Rezbár v Rajci. Avšak pri práci s drevom som sa dlho „nezohrial“. Moje srdce bolo „nespokojné“...

foto

K saleziánom som sa dostal cez jedného saleziána, ktorý pochádzal tiež z Malých Ledníc. Volal sa Ondrej Porubčin. Bolo to ešte v totalitnom režime. Pozval ma na duchovné cvičenia, v ktorých silno zaznela ponuka hlbšie spoznať saleziánske povolanie. Prijal som to s vierou ako riadenie Prozreteľnosti. V roku 1988 som vstúpil do noviciátu. Kuriózne bolo, že rodičia nemali, resp. nemohli vedieť o mojom úmysle stať sa saleziánom a kňazom. Nebolo to vtedy zo známych dôvodov vhodné. Musel som to držať pred nimi v tajnosti. No najmä matka vytušila, že sa so mnou niečo deje. Potvrdilo sa jej to vtedy, keď som podal výpoveď zo zamestnania a oznámil som rodičom, že sa chcem „osamostatniť“ a odísť do Bratislavy. Rôznymi taktikami sa mi tieto moje „ambície“ snažili vytĺcť z hlavy. No nepodarilo sa im to.

Aká bola tvoja cesta ku kňazstvu?

Filozofické a teologické štúdiá som absolvoval sčasti tajne, sčasti oficiálne na teologickej fakulte v Bratislave. Moja rehoľná formácia prebiehala súbežne. Pán si ma zasvätil a ja som povedal „áno“ prostredníctvom večných rehoľných sľubov v máji v roku 1993. Kňazskú vysviacku som prijal ešte v tom istom roku (11. 12.) vo farskom kostole v Domaniži z rúk otca biskupa Františka Rábeka.

Na ktorých miestach si pôsobil doteraz ako salezián kňaz?

1994 – 1995 – Vychovávateľ študentov na internáte Gymnázia Jána Bosca v Šaštíne

1995 – 1999 – Rožňavská komunita SDB – Pastorácia mládeže

1999 – 2001 – Prešovská komunita SDB – Pastorácia mládeže

2001– 2011 – Trnavská komunita SDB – Kaplán vo farnosti Trnava – Kopánka, Delegát miestneho strediska Združenia saleziánov spolupracovníkov a Asistent dvoch skupín Sekulárneho inštitútu VDB

No a od 25. júla 2011 som tu v Sabinove.

Aké máš záľuby?

Rád mám turistiku, bicyklovanie, čítanie duchovnej literatúry. A potom v kňazskej službe – celebrovanie svätej omše, spovedanie a kázanie duchovných cvičení.

Ako by si v krátkosti vyjadril svoje životné krédo?

Život je nádherný Boží dar a povolanie. Treba ho žiť naplno a dať mu zmysel a hodnotu lásky k Bohu a k ľuďom. Pravidelná modlitba je nevyhnutný prostriedok k spáse.