Niečo o tebe a ako si sa dostal k saleziánom:

Narodil som sa 12.8.1961 v Podhradí pri Topoľčanoch v jednoduchej veriacej rodine ako ôsmy z deviatich detí. Okrem toho, že som vyučený stolár (pracoval som v nábytkárskom podniku), absolvoval som o čosi neskôr aj gymnázium. So saleziánmi som sa stretol ako chlapec v Topoľčanoch v roku 1974 na výletoch a tajných katechetických stretnutiach. Veľmi som si chcel založiť rodinu. No v období dospievania mi napadla myšlienka: „Čo keby si si nezaložil rodinu, ale stal sa kňazom, vychovávateľom mladých?“ Asi štyri roky som bojoval s Pánom v tejto veci a kapituloval som, až keď som spoznal, že šťastný môžem byť, len ak pôjdem po Božích cestách. A doteraz som to neľutoval, aj keď to nie je vždy ľahké, no je to krásne.

foto

Aká bola tvoja cesta ku kňazstvu?

Filozofické a teologické štúdiá som v rokoch 1985 – 1991 absolvoval tajne. Vlastne celá moja rehoľná formácia (príprava na noviciát, noviciát a apoštolský zácvik) prebehla v rokoch 1982 – 1991 a bola v ilegalite. Večnými sľubmi si ma Pán zasvätil 31.1.1991 v Poprade a kňazskú vysviacku som prijal v tom istom roku 8.6.v Šaštíne (pred 19 rokmi ako pán dekan).

Na ktorých miestach si pôsobil ako salezián kňaz doteraz?

Michalovce (1991 – 1992) ako vedúci oratória; Prešov (1992 – 1994) tiež vedúci oratória (niektorí Sabinovčania si ma pamätajú, lebo v tomto čase som chodieval aj k saleziánom spolupracovníkom do Sabinova a tiež so sabinovskými animátormi na duchovné obnovy na Lúčky-Potoky alebo na Červenú Vodu); Žilina (1994 – 1999) ako špirituál, direktor ponoviciátu; Poprad (1999 – 2006) ako direktor a magister novicov; Bratislava – Mamateyova (2006 – 2010) ako vedúci prednoviciátu a teraz som tu.

Aké máš záľuby?

Príroda, poľovníctvo, vlastne ako salezián vychovávateľ na zver nepoľujem, len ju pozorujem a jasám nad Božími zázrakmi. Ďalej je to história, turistika a všetko, čím žijú mladí. Ako salezián kňaz veľmi rád spovedávam, rád sa venujem najmä sprevádzaniu mladých pri rozpoznávaní povolania a príprave naň a tiež je mojou srdcovou záležitosťou pastorácia rodín.

Aké sú zámery saleziánskej prítomnosti v Sabinove do budúcnosti?

Chceme ponúknuť saleziánsku charizmu a kňazskú službu vo farnosti Sabinov a v okolí, a to najmä mladým a rodinám. Ďalej je to kázanie duchovných cvičení, duchovných obnov i rôznych kurzov pre mladých a rodiny v DOME MAMY MARGITY na Drienici, no tento rok chcem najmä v dialógu s ľuďmi a v modlitbe s Pánom skúmať, čím by sme mohli byť podľa našej charizmy špeciálne užitoční v tomto regióne. Budeme vám vďační, ak sa spolu s nami budete na tento úmysel modliť či prinášať obety v akejkoľvek forme.