Môžete sa nám predstaviť?

Je pekným zvykom, že keď niekto niekde prichádza, predstaví sa. Volám sa Ľuboš Juraško, pochádzam z Prešova (sídlisko Šváby). Mám 25 rokov. Vychovali ma môj tatino Jozef a mamka Iveta.

foto

Aká bola vaša cesta povolania? Kedy ste sa rozhodli vykročiť za Pánom?

Pulz povolania v mojom živote treba hľadať niekde v detských časoch a postupom času bol tento pulz silnejší a silnejší. Nie je možné povedať presný deň, hodinu a ani minútu, kedy som sa rozhodol. Bolo to slobodné dozrievanie v mojom ,,áno“.

Máte vzor medzi svätými, svojho patróna?

Stále si dotváram akoby takú mozaiku, do ktorej vkladám niečo z každého svätca, ktorý ma oslovil. No asi najviditeľnejšia stopa v tejto mozaike je stopa sv. Augustína – oslovil ma úžasnou premenou svojho života, čistý radikalista. A druhým je sv. Peter, kvôli jeho trojitému zapretiu a trojitému vyznaniu Pánovi – Mám ťa rád! Presne toto každý zažívame, plusy aj mínusy. Títo dvaja svätci ma stále sprevádzajú v mojom živote.

Prišli ste do našej farnosti ako novokňaz. Čo očakávate od svojho prvého pôsobiska?

Čo očakávam? V prvom rade očakávam, že tu v Sabinove si poviem veľmi skoro, že tu som doma. A postupnou mravenčou prácou pomáhať ľuďom, aby sa držali tej najväčšej istoty a tou je Boh. Dúfam, že spoločným úsilím budeme spolu dobre vychádzať (a očakávam lacnejšie Sabi jogurty, keďže som v Sabinove :)).

Ktorej skupine by ste sa chceli v rámci pastorácie venovať najviac?

To je úplne jedno. Každá jedna skupina si zaslúži pozornosť kňaza a každá jedna skupina dokáže kňaza nadchnúť a tak sa vzájomne posúvame ďalej.

Aké sú vaše záľuby?

Rád si prečítam knihu a som niekedy až fanatický fanúšik hokeja (niekedy mám až výčitky svedomia). Pokiaľ chcem poriadne zrelaxovať, najradšej odchádzam do ticha prírody a nič neriešim. Proste len ja a Boh.

Najobľúbenejší film – Vesničko má stredisková

Najobľúbenejšie jedlo – všetko, čo sa dá jesť :)

Najobľúbenejšia kniha – Fulton Sheen – Život Krista

Obľúbený citát − „Ja som s vami po všetky dni až do skončenia sveta.“

Neexistujú problémy, iba riešenia.