Volám sa František Sokyra a pochádzam z malebnej a dlhej obce Dlhé nad Cirochou v okrese Snina. Mám jedného staršieho brata Petra. Moja rodná farnosť je najstaršou farnosťou v našom dekanáte, prvá zmienka o farnosti je z roku 1333.

Moje záujmy? Určite je to šport, hral som kedysi futbal ako chlapec aj ako tínedžer v mojej rodnej obci, ale teraz je to už len príležitostne s chlapcami v seminári či doma počas prázdnin. Taktiež mám rád hokej, aj keď nie som veľmi dobrý korčuliar. Okrem športu mám rád prírodu, les, prechádzky, kde si viem oddýchnuť, načerpať síl i nájsť si miesto na stíšenie a modlitbu.

Moje povolanie nebolo ovplyvnené nejakou zvláštnou udalosťou, ale vyvíjalo sa postupne. Túžba po kňazskom povolaní vo mne však bola od malička. Počas strednej školy to bolo už intenzívnejšie uvažovanie, pomohli mi rozhovory s kňazmi aj so známymi, avšak asi najviac modlitba. Potom som podal prihlášku na Katolícku univerzitu a aj prihlášku do seminára.

Moja prvá dlhšia skúsenosť so Sabinovom bola pred troma rokmi, na konci môjho pastoračného ročníka, kedy som absolvoval detský letný tábor práve tu, v Sabinove. Keď som sa dozvedel o mieste svojej diakonskej praxe, potešil som sa a bol som tiež milo prekvapený. Dúfam, že tu načerpám mnoho potrebného pre svoj rast a formáciu. Verím, že aj prostredníctvom svojej diakonskej služby vo vašej farnosti budem môcť poslúžiť službou ohlasovania Božieho slova, vyslúžením sviatostí i ochotou byť blízky ľuďom i Bohu.

foto