Prečo staviate nový organ, keď starý hral? To je otázka, ktorú mi kladú naši veriaci. Odpoveď je jednoznačná. Organ, ktorý sme predali do mesta Vilnius, hral v dvoch, troch kombináciách. To značí, že vôbec sa nedal využiť jeho dvadsaťregistrový potenciál (farba tónu a jeho intenzita). Už v roku 1993 sme sa s nebohým pánom dekanom Naščákom začali zaujímať o riešenie organa v našom chráme. Obrátili sme sa na renomovanú českú firmu ORGANA – výroba organov v Kutnej Hore. Po návšteve a následnej obhliadke nášho nástroja nám odpísali: „Po provedené prohlídce varhan Vám oznamujeme, že stav tohoto nástroje je ve velmi špatném stavu. Celé varhany jsou velmi napadeny červotočem a jejich oprava z tohto důvodu by byla velmi nákladná a její účinnost krátkodobá. Aparáty v hracem stole jsou neopravitelné, u vzdušníc je to podobné“. Ďalej navrhli novú rekonštrukciu celého nástroja za 1 700 000 Kč, bez dopravy, rozobratia organa a ubytovania. Vzhľadom na to, že v tom čase vo farnosti prebiehala generálna oprava nášho chrámu, sme riešenie organa odsunuli do budúceho termínu. Iba tie najnutnejšie poruchy opravil organár Peter Masarik.

V roku 1996 sme sa obrátili na firmu Peter Francen, oprava klávesových nástrojov. Po ich návšteve sme znova presunuli termín opráv nástroja pre nedostatok finančných prostriedkov.

V roku 2006 sme požiadali p.Masarika, ktorý robil neustále údržbu nášho organa, aby sa vyjadril k jeho stavu. Listom nám odpovedal: „Nástroj sa v súčasnosti nachádza vo veľmi nepriaznivom technickom stave a s pribúdajúcim časom sa bude prejavovať postupne väčší rozsah porúch až to tej miery, že nebude možné na organe vôbec hrať.“

Dovolím si poznamenať, že starý pneumatický organ bol vyrobený firmou Rieger v roku 1907.

Z týchto dôvodov po zrelom zvážení p. dekana Ladislava Cichého, koncertného organistu Marka Vrábla, organárov Petra Masarika, Gabriela Biesa, architekta Jiřího Zámečníka a organistu Juraja Vrábla farská rada prijala odporúčanie nepokračovať v udržiavaní a opravách starého nástroja, ktoré by znamenali opakovane vysoké výdavky bez dlhodobej záruky, ale nahradiť ho novým koncertným nástrojom.

Chcel by som sa osobne poďakovať všetkým známym i neznámym darcom, ktorí akýmkoľvek spôsobom podporujú toto náročne dielo. Verím, že zvuky nového organa v našom chráme budú znieť aj Vašou zásluhou k oslave Všemohúceho Boha a vyprosovať nám všetkým konečný cieľ - spoločenstvo v nebi.