Ak si uvedomím, že Lurdy ročne navštívi až sedem miliónov ľudí z celého sveta, je na mieste otázka, prečo tam mnohí putujú aj za cenu veľkých obiet. Veď ak sa pútnici z východného Slovenska chcú dostať autobusom do mariánskeho mesta Lúrd, musia bez nocľahu precestovať 45 hodín. Mnohí z nich, keď prídu domov, hovoria, že hneď by sa otočili a podstúpili znova túto strastiplnú cestu, len aby boli prítomní na tomto premodlenom, zázračnom, neobyčajnom, mystickom mieste, kde pútnik veľmi silno vníma prítomnosť Božej Matky.

Na ploche 4 hektárov vidieť veľa bolesti, veľa telesne či duševne chorých, ľudí postihnutých svojimi hriechmi, ale aj veľa lásky od tých, ktorí sa o nich starajú. Tam pri Massabielskej jaskyni, kde hluk a chaos sveta nemá miesto, sa človek zamýšľa nad zmyslom utrpenia a bolesti. Jednoznačná odpoveď je rezervovaná tajomstvu nepochopiteľnej Božej múdrosti. Beh sveta a ľudské osudy riadi Božia všemohúcnosť, ktorá ostáva pre človeka zatiaľ nepochopiteľná. Záhada utrpenia nevinných je súčasťou vznešeného Božieho plánu. Vieme iba to, že človek svojou pýchou a zlobou narúša Boží plán a tým poškodzuje seba a mnohokrát zapríčiňuje bolesť aj celému ľudstvu.

Aj napriek týmto skutočnostiam je veľkou zaujímavosťou, že brancardieri (dobrovoľní ošetrovatelia chorých) nedopravujú chorých pred bohaté jachty a prepychové vily v Monacu a Monte Carle, ktoré sme cestou videli, ale nosia ich pred lurdskú jaskyňu, v ktorej dominuje Panna Mária a  svojím posolstvom nádeje pre pútnikov ukazuje cestu, že konečným cieľom človeka nie je utrpenie či šťastie tu na zemi, ale jeho večná spása.

Úplná dôvera a odovzdanosť Bohu sú najvyššími hodnotami človeka, všetko ostatné je druhoradé.

V Lurdoch nevidieť ohňostroj, ani žiadnu recepciu od výmyslu sveta. Tam sa prestiera čistý stôl duchovného bohatstva Cirkvi.

Preto sa oplatí putovať do Lúrd.